Fra barnestjerne til Norges mestselgende soloartist

12. februar 2010 19:26 av Susanne Lindeberg Bjørkmann 

Hun er en av få norske soloartister som har hatt stor internasjonal suksess, både som barn og voksen, og kan skryte på seg mer enn 6,8 millioner solgte enheter. Møt Anita Hegerland. Anita-Smiley (brukbart bilde)

Anita Hegerland er en av Skandinavias mest suksessfulle barnestjerner i historien. Hun har hatt flere monsterstore hiter og halve Norge, Sverige og Tyskland vokste opp med hennes sanger på 70-tallet. Flere av disse låtene har blitt evergreens i disse landene og solgt i millioner av kopier.

Som voksen har den sympatiske kvinnen fortsatt å gjøre suksess, som artist, låtskriver og i underholdningsbransjen. Hun er mamme til tre, og driver sitt eget garasjeutsalg på si, hvor hun selger alt fra smykker til klær, kjøpt inn på hennes mange reiser utenlands. Anita forteller at hun liker å ha mange baller i luften, og er om få uker aktuell i ”Celebert selskap” på TV3, samtidig som hun snart har materialet til en ny cd ferdig.

– Jeg er inne i en kreativ fase nå og jobber med nytt låtmateriale, sier Anita Hegerland, entusiastisk.

– Mye er spikret på plass allerede, men jeg holder på med noen små finjusteringer. Min sønn Noah er også med på platen som gitarist, og sjangeren blir pop/rock med tekster på norsk.

Anita forteller om sitt planlagte plateprosjekt, som skal markere hennes 40 års jubileum som artist i Norge og Sverige. Planlagt utgivelse er sommeren 2010, hvor hun håper å nå sitt gamle publikum med et solid comeback.

Ble oppdaget syv og et halvt år gammel

Anita Hegerland ble oppdaget i 1968 på et julearrangement i Sandefjord, bare syv og et halvt år gammel. En norsk sangtekstforfatter og underholdningsmann ved navn Fredrik Friis, for anledningen utkledd som julenisse, oppfordret barn og unge til å synge en sang på scenen. Anita grep mikrofonen og trollbandt sitt publikum, en stjerne så dagens lys.

Anita som barn bilde nr. 2– Det falt helt naturlig for meg å synge og opptre, og jeg syntes det var kjempe gøy, forteller Hegerland, om sin første  offentlige opptreden.

Seks måneder senere i 1969 blir hennes første album “Trollmannen Lurifiks og mange andre” lansert. Platen blir en umiddelbar suksess og fører til Anitas store gjennombrudd i Norge, med over 100.000 solgte kopier. Nordmennene omfavner den sjarmerende, søte Anita, og hun blir raskt hele nasjonens lille yndling.

Ett år senere i 1970, gjentar Anita suksessen, men denne gang i nabolandet Sverige. Med sangen ”Mitt Sommarlov”, rykker hun rett inn på andreplassen på hitlisten ”Svensktoppen”. Anita er ni år gammel og den yngste artisten i Sveriges radiohistorie.

1971 blir året for Anitas gjennombrudd i Tyskland. Anita lanserer sammen med tyske Roy Black hiten ”Schön ist es auf der Welt zu sein”. Singelen selger i nesten to millioner kopier, og har ved flere senere anledninger blitt stemt fram som en av Tysklands største slagere noensinne.

Anitas voksne gjennombrudd

I 1980 lanserer Anita sin første voksne singel “What about me” på hennes eget plateselskap Addy Records. Den blir gjennombruddet for hennes voksne karriere.

Det hele eskalerer videre og Anita kan i dag se tilbake på en eventyrlig karriere som soloartist. Anita har opptrådt for flere av Europas kongehus og stått på scenen sammen med mange av verdens største artister. Hun har vært med i flere spillefilmer og gjort utallige opptredener i Europas største tv-sendinger. Hun har fått flere musikalske høye utmerkelser og trofeer, med blant annet 28 sølv-/gull-/og platinaplater.

Etter 40 år er hun fremdeles Norges mestselgende soloartist i Norges musikkhistorie. På verdensbasis har hun solgt mer enn 6.8 millioner solgte enheter. Hun har også deltatt på mer enn 23 millioner samleplater verden rundt.

– Jeg har vært veldig heldig, sier Anita Hegerland.

– Jeg har kunnet glede så mange mennesker med min musikk. Jeg har rørt ved folks hjerter, og det er for meg det største. Mye viktigere enn høye salgstall, avslutter den lovpriste artisten.

Foto: Anita Hegerlands private bilder

Comments

En kommentar to “Fra barnestjerne til Norges mestselgende soloartist”
 1. Frank Ruud sier:

  Susanne! Jeg er din største fan.
  Med ditt skrive talent kan jeg se for meg at du ikke kommer til og være ukjent for allmenheten for alltid, men bli et respektert navn som folk forbinder med faglig dyktighet.
  Jeg nyter dine artikler og temaet du velger.
  Synes det også var bra du tok et slag for dyrene, i artikkelen ” fakkeltog mot pels industien”
  Jeg følger med deg Susanne, fortsett målrettet, presist,ikke for innviklet, og like lett som du gjør nå.
  Stå på. Kjempe bra.