Nå skyter julehandelen fart

25. november 2009 23:31 av Mette-Line Lundereng Gynnild 

Nelliker presses inn i appelsinene. Sjokolademarsipanen hilser velkommen. Julen har for alvor inntatt butikkene på Oslo City.

Julemarsipanen har for alvor inntatt Oslo City, og senterleder Trond Herberg, venter tidenes julehandel.

Julemarsipanen har for alvor inntatt Oslo City, og senterleder Trond Herberg, venter tidenes julehandel.

I andre etasje er betjeningen på Cubus godt i gang med å plassere nye varer som har kommet inn i butikken. Bak disken bugner det med store esker. Forlokkende gaveesker. Dufter i ulike varianter.

– Her er det full opprustning og kundene våre har for lengst startet med årets julegavehandel, sier butikkmedarbeider, Emelie Johanson.

Flere av kundene som har kommet innom denne uken har hatt kun en agenda; nemlig å gjøre seg ferdig med de aller siste julegavene.

– Det er alt fra fjortiser til godt voksne som er ute i god tid her hos oss, avslører hun.

Johanson tror mye av grunnen til at folk gjør unna handelen så tidlig, er fordi de ikke orker å stresse rundt når det røyner på som verst. Et enormt førjulskaos ventes, det er det ingen tvil om.

Svir i lommeboken
I følge tall fra Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), vil hver og en av oss bruke 2500 kroner ekstra bare i løpet av juleuka. Totalt sett anslås det at nordmenn legger igjen rundt 45,4 milliarder kroner rundt om i landets mange butikker. Og bare på Oslo City i fjor ble det handlet for i overkant av 234 millioner kroner i desember.

Så til tross for at finanskrisen har herjet som vilt og ført til at nordmenn har holdt lommeboken nærmere brystet enn tidligere, har ikke Oslo City merket noe særlig til dette.

– Selv om omsetningsveksten har bremset litt opp, så har vi hatt en god og jevn økning hele tiden, sier den storfornøyde senterlederen, Trond Herberg.

I følge tall fra HSH legger nordmenn igjen en milliard ekstra på Vinmonopolet og taxfreehandel bare fordi det er jul. Foto: Mette-Line L. Gynnild

Nordmenns innkjøp av mat og vin i forbindelse med julen utgjør hele 45 prosent av julehandelen, i følge tall fra HSH. Foto: Mette-Line L. Gynnild

Akevitt i julekalenderen
Mens tekstilbransjen hittil har hatt den største økningen på senteret, justerer Vinmonopolet nå sortementet, og plasserer både juleøl, akevitt og julevin i hyllene. Det klirrer mellom reolene. Buldrer av liv inne i lokalet. Overivirge kunder kaster seg over betjeningen for å finne ut hva som vil passe best til årets juleribbe. De funderer. Og spekulerer.

– Folk er ute i særdeles god tid, ler butikkansatt Kjell Einar Nilsen.

– Om de venter med å innta de edle dråpene til julen, eller om de bare liker å kose seg i denne førjulstiden, kan jeg ikke si noe om, men vi selger i alle fall mengder med akevitt nå, smiler han.

Både gamle som unge har begynt å hamstre inn sterkere saker til jul allerede, men Nilsen mener det virker som om det er de godt voksne som er ute etter julegavene, og som oftest ber om innpakning.

– Vi ser litt av den yngre garden her også, men de er mest ut etter små flasker som de kan ha i julekalenderen, avslører han.

Direktør for dagligvare- og servicehandel i HSH, Thomas Angell, bekrefter at nordmenn fortsetter juletradisjonene og prioriterer mat, alkohol og gaver i førjulsmånedene, nå som før.

– Vi legger igjen rundt 1 milliard kroner ekstra på Vinmonopolet og taxfreehandel bare fordi det er jul.

Ut i siste liten
Hos Ringen gullsmed i første etasje glitrer det i gullsmykker og dyre, vakre klokker. Pent og pyntelig står de oppstilt, en etter en, og venter på en ny og heldig eier. I denne butikken er ikke kundene ute i like god tid, det er heller tvert om. Her ventes det store rushet å komme i midten av desember. Men når det først braker løs, ja da smeller det til gangs.

– Den store dagen for oss er 10. desember. Da er det nemlig som å slå på en lysbryter. Det bøtter inn med folk, sier medeier i gullsmedkjeden Ringen, Christin Ringen.

For folk flest virker det nok mest fornuftig å starte julehandelen rundt den tiden, og mange gjør nok også sikkert det, mener hun.

– Men så har du også disse ettersleperne da. De som alltid kommer ramlende inn døra 23.desember, og som aldri lærer, sier Ringen, og ler høyt.

Og ikke utypisk, så gjelder dette menn, i følge henne.

– Desperate og helt ville i blikket ønsker de hjelp til å finne noe attraktivt, glitrende og storslått til sine utkårede, sier hun og smiler.

Forventer julerekord
Med en omsetning på 1.78 milliarder kroner i fjor, ventes Oslo City å passere 1.8 milliarder i år, en økning på rundt to prosent.

– Utviklingen i omsetningen har satt fart, og bare i forrige uke hadde vi en økning på fem prosent, sier Herberg, som tror at årets julehandel på Oslo City vil nå nye høyder.

Når det er sagt, så er Oslo City tross alt det mest besøkte senteret i landet. Hele 12 millioner mennesker besøkte senteret i fjor.

– Så jeg tror det blir en særdeles god jul, avslutter Herberg.

Stengt for kommentarer.