Norsk film på kino

7. september 2009 14:27 av Hege Dancke Stølan 

Regissør Sara Johnsen fikk æren av å åpne Haugesund filmfestival med sin nye film, Upperdog. Filmen ser ut til å bli en publikumsfavoritt.

Av: Hege Dancke Stølan

 

Upperdog går for tiden på norske kinoer, og er en av de norske filmene på kino denne høsten(sammen med blant annet “Rottenetter”, “Vegas” og “Svik” ).

Upperdog (en person som behandler folk rundt seg som underdogs), er den andre spillefilmen Sara Johnsen regisserer, hvor hun også har skrevet manus. Hennes forrige film, Vinterkyss (2005), fikk strålende kritikker, og hun har vært norsk kandidat til både Oscar og Nordisk Råds filmpris, samt vunnet flere priser.

Skuespillerne i filmen er en blanding av den kjente polske skuespilleren Agnieszka Grochowska, den norske skuespilleren fra ”Fritt vilt 2” og ”Nord”, Mads Sjøgård Pettersen og de to debutantene innenfor norsk film, Hermann Sabado og Bang Chau.

Historien omhandler dramaet rundt fire forskjellige personer, og deres eksisterende/ikke-eksisterende forhold til hverandre.
Filmen tar blant annet opp temaer som søskenkjærlighet, forelskelse, redsel og usikkerhet.

Upperdog har også fått mye oppmerksomhet fordi den tar opp temaet med norske soldater i Afghanistan, og hvordan det oppleves å komme hjem igjen etter endt tjeneste i utlandet.  Per, en av hovedpersonene, opplever å få et bilde av seg selv trykket på førstesiden av VG. Bildet forestiller han som soldat, hvor han misforstått sikter geværet sitt på to små barn. Bildet fører til en intern høring i forsvaret, og vi følger Pers indre stress rundt saken, og opplevelsene han hadde i Afghanistan.

Axel og Yanne er et søskenpar som blir skilt, og adoptert til hver sin familie i Norge. Storesøster Yanne husker lillebroren, men Axel vet ikke at han har en søster, før Yannes polske venninne, Maria, får seg jobb som hushjelp hos Axels familie. Hun kjenner igjen et bilde Yanne har, med et bilde hjemme hos Axel, og bestemmer seg for å gjenforene søsknene.

Upperdog har fått strålende kritikker, både av anmeldere og publikum.

 

http://www.upperdog.no/

Stengt for kommentarer.