Slutt på dyretesting i kosmetikkbransjen

4. februar 2013 22:37 av Aleksandra Cybulska 

EUs nye lov vil glede dyrevernere over hele verden. 11 mars inntrer forbudet mot å selge og importere kosmetikk som er testet på dyr.


–Alle som ønsker å selge nye kosmetikkprodukter og ingredienser i EU kan heller ikke ha testet dem på dyr noe annet sted i verden. Forbudet omfatter alle toalett- og kosmetiske produkter, inklusive kremer, oljer, sminke, såpe og tannpasta», skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Kosmetikkjeden The Body Shop har i mange år kjempe for dyrerettigheter og sammen med organisasjonen Cruelty Free International teller de ned dager til 11 mars.

–Det var Cruelty Group Int som utfordret oss på å følge opp hver eneste ingrediens vi bruker for å kunne sikre at ingen leverandører smugtestet på dyr for andre kosmetikkmerker, forteller Hilde Vanvik,visepresident og direktør for samfunnsansvar i Body Shop.

Butikkkjeden ser frem til mars og kommer til å markere denne dagen.

- Vi gleder oss! Etterhvert kommer det helt sikkert noe fra The Body Shop International også, legger direktøren til.

Har vært planlagt siden 2009

Mange ønsker å avskaffe grusomheter i kosmetikkindustrien, men så finnes det også skjønnhetsselskaper som håpet på at denne loven skulle bli begrenset eller forsinket. Det kan også være årsaken til at EU forbudet mot salg og import av dyretestede produkter har vært planlagt siden 2009, ble iverksatt først i år.

– At det skulle ta 10 år fra forslaget, hadde vi ikke ventet. Folkeopinionen mot dyretesting i kosmetikk har vært sterk, det har nok vært økonomiske hensyn alene, erklærer Vanvik.

Foto: TheAnimalday.org, via Flickr

Cruelty Free har flere ganger twittret sin glede ovenfor forbudet og på deres nettside kan du finne en virtuell klokke som går frem til 11 mars 2013.

– Dette er virkelig en historisk hendelse – en kulminering av over 20 års kampanjearbeid. Nå vil vi rette oppmerksomheten og kreftene mot det globale målet – for å sikre at resten av verden følger denne ledestjernen, sier administrerende direktør ved Cruelty Free International, Michelle Thew, på deres nettsider.

Oslo-jenta Irma Krdzalic er stolt hundeeier og kampen mot dyremishandling står hennes hjerte nær.

–Det er jo så mange aktører idag som ikke tester på dyr, og kvaliteten på disse produktene er minst like bra som de som tester på dyr. Derfor ser jeg ingen grunn til at vi skal tillate slik tortur av dyr uten noe hensikt. Dessuten er jeg glad for at kosmetikk blir såpass trygt at det ikke er behov for å testkjøre det på dyr, sier Krdzalic.

Kampanje mot dyretestet kosmetikk
NOAH, organisasjonen som kjemper for dyrs rettigheter, samarbeider med Body Shop, vil absolutt markere at forbudet trer i kraft.

–Vi har en kampanje mot dyretestet kosmetikk, og det som er viktig for oss nå er at Norge også innfører det samme forbudet – ingenting bør stå i veien for det, fastslår Siri Martinsen fra NOAH.

På spørsmål om dyreelskere Norge rundt har vist sin støtte for det nye regelverket svarer Martinsen,

–Ja, det var svært mange glade meldinger på sosiale medier da nyheten ble kjent. Det er et viktig skritt for arbeidet mot dyretesting.

Stengt for kommentarer.