Brun og blid i januar

30. januar 2013 22:08 av Sagal Guleid1 

Solarium har lenge vært en jenteting, men nå tar gutta over. Vi møter fem gutter som forteller at de av og til legger seg i solsenga

Vi møter fem kjekke og hyggelige unggutter på Lambertseter videregående skole. Gjengen består av Omar (16), Torbjørn (16), Mads(16), Sakarias (16) og Benjamin (16).

De alle tar sol en gang i blant selv om det er forbudt for mindreårige å benytte seg av solsengene. Guttene tar sol av ulike årsaker.

– Jeg må bevare mokka fargen min sier Benjamin.

Omar kan fortelle han soler seg for jentene. Han syntes at det er viktig å se brun og fresh ut. Mens de andre har litt mer overfladiske grunner soler Torbjørn seg av helsemessige årsaker.

– Jeg har lite D-vitaminer sier han.

Siden sommeren 2012 har det vært forbudt for alle under 18 å ta sol. Solsentrene er forpliktet til å henge informasjonsplakater i alle solsentre, som skal opplyse om farene for overdrevent soling.

Disse plakatene har guttene ikke fått med seg. Guttene er bevisst på at for mye sol ikke er bra og men de er ikke redde for å få kreft av solarium.

– Jeg skjønner at den loven finnes. Det er viktig å verne unge og bevisstgjøre dem for farene for kreft, men man får ikke kreft etter litt sol sier Mads. Omar legger til at det kommer samme stråler fra sola som fra solsenga.

Guttegjengen tror ikke at loven blir fulgt og at plakatene blir lest. De er selv et eksempel på ungdommer som ikke bryr seg. Til neste år vil det være strengere kontroll på hvem som slipper inn på solsentrene. Fra 1 januar 2014 vil alle solstudioer være pålagt til å ha betjening, som informerer om hvordan man kan sole seg på en riktig måte.

Brun og blid syntes det er dumt at mindreårige ikke bryr seg om reglene, men de kan ikke nekte dem å komme inn i og med at loven for betjening ikke eksisterer enda. De forteller at når den loven trer i kraft vil de tilpasse seg etter loven.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å følge regelverket, og vi vil bruke betjeningskravet og aldergrensen til å forbedre oss selv. Uansett er det ikke sikkert at betjeningskravet blir stående. Høyre har bekreftet at de vil fjerne både aldersgrensen og betjeningskravet vet et regjeringsskifte. (ved valget september 2013)  Om den nåværende regjeringen blir sittende, tilpasser vi oss deretter. Det innebærer at vi må legge ned mindre sentre der det ikke er økonomisk forsvarlig å drive sier brun og blid

Kreftforeningen er veldige glade for både aldersgrensen og betjeningskravet. De forteller at de støtter den.

– Hvor mye UV-stråling (fra sol og solarium) vi utsetter oss for, hvor mange ganger vi blir solbrent og hvor tidlig vi begynner med solarium, har en sammenheng med øket risiko for å få føflekkreft. Det er derfor bra at færre unge bruker solarium, noe de nye reglene vil bidra til. Vi synes også det er bra at det etter 1.1.2014 også vil være et krav at solstudioene har betjening som kan gi gode råd til kundene som vil ta solarium, sier kreftforeningen.

Stengt for kommentarer.