Nedkutting rammer ansatte

31. januar 2013 9:23 av Marte Iren S. Kirkesæther 

I 2012 besluttet Posten at nedkutting var den beste økonomiske løsningen for konsernet. I år starter nedleggelsen av 150 postkontor landet rundt, hardest rammet er de ansatte.

– Jeg begynte i Posten i 1960, etter å ha gått på Postskolen i to år, forteller Bjørg Simonsen (62).
I dag er hun passert pensjonsalder, men er i jobb fem dager i uka. Selv om det bare er i gjennomsnitt tre timer om dagen, får Simonsen mye ut av å ha en jobb å gå til.

– Når man bor alene går mye tid bort til ingenting. Jeg elsker jobben min, så den ene mila fram og tilbake kjører jeg med glede, sier Simonsen.

Når postkontoret stenger dørene i løpet av andre kvartal i år, blir kontoret erstattet av Post i butikk. Fire av damene ved kontoret får en pengesum for å gå av, da de alle har passert 59. De resterende ansatte får tilbud om kurs i skriving av jobbsøknad.

Post i butikk
Nyheten om at postkontoret skal legges ned etter så mange år, kom brått på de ansatte.

­­– Vi har rundt 500 kunder hver dag, så at behovet for oss ikke er tilstede, er vanskelig og forstå, sier Simonsen.

Hvor de rundt 1200 pakkene som står i hyllene skal plasseres, er de ansatte heller ikke sikker på hvordan Posten Norge AS har planlagt å løse.

­– Rimi-butikken rundt hjørnet har bare to kasser, så hvor de eventuelt skal plassere alt vårt kontor rommer i dag, er et veldig godt spørsmål, sier Simonsen.

Nedkutting
Hege Fagerviken (44) er daglig leder på et av kontorene som skal legges ned. Hun har i dag fem ansatte, men da hun begynte var de elleve.

Bilde: m.nrk.no

– Jeg har sakte med sikkert mistet ansatte. Ikke fordi de har sluttet, men fordi vi har fått beskjed om å kutte ned i stillinger. Posten skal spare penger, sier hun.

Fagervikens postkontor ble også ombygget for rundt et år siden.

– Det var også for å spare inn penger. Men hvorfor de har halvert postkontoret og brukt så mange millioner på oppussing, for så å legge oss ned litt over et år senere, er ikke godt å si, sier Fagerviken.

Postbud
Fagerviken jobbet som postbud i distribusjonsavdelingen før hun ble ansatt som daglig leder.

­– Til sommeren går jeg tilbake til å kjøre ut post. Det er overhode ikke noe jeg har lyst til, og kommer til å savne alle kundene som er innom. I tillegg blir det uvant til å skulle gå igjennom hele dagen uten å ha kolleger å kommunisere med. Er nok de jeg kommer til å savne mest, avslutter hun.

TOPPBILDE: Illustrasjonsbilde.
FOTO: Kjetil Birkeland, www.dalane-tidene.no

Stengt for kommentarer.