Kvinner lar kredittkortet få gjennomgå på nett

30. januar 2013 12:38 av Tiril Annie Sundkjer 

Netthandelen har lenge vært mannen sitt territorium, men nå kommer kvinnene for fullt.

–     I første fase av netthandel var det menn som var ute etter elektronikkprodukter. Nå ser vi at det brede samfunnslag kommer på nett og spesielt er det nå kvinnene som virkelig inntar netthandelen, forklarer Ole Vinje, konsertsjef i Komplett Group.

(Foto: debtcovered, fra flickr)

Komplett Group er en ledende skandinavisk aktør med nettbutikker som Komplett.no og Blush.no. Sistnevnte selger kjente merkevarer innen skjønnhet og velvære. De har opplevd en fem ganger så høy omsetning fra desember 2011 til samme måned i 2012.

–      Stadig flere ser at det er penger å spare ved å kjøpe på nettet. På Blush.no kan vi være hele 80 % lavere i pris på noen produkter sammenlignet med veiledende butikkpris, avslutter Vinje.

Bloggere reklamerer uhemmet for netthandel
Caroline ”Fotballfrue” Eriksen skriver på sin blogg at netthandel er nesten farlig, fordi det er så lettvint.

–      Jeg vet ikke med deg, men jeg netthandler mer og mer for hver dag. Det er så lettvint. Du får opp alt du ønsker å se etter regelrett trykket opp i trynet. På en skjerm, sier Eriksen.

Nettbutikker gir bloggere gavekort og får automatisk billig markedsføring. Andrea Badendyck fra Oslo, har på enkelte dager opp i mot 40 000 lesere på sin blogg. Det nyeste innlegget i skrivende stund at hun har fått tilsendt et produkt, og anbefaler det sterk videre til sine lesere.

–      Jeg har fått flere høvler og mange blader fra Dorco Shai.  Beste høvelen jeg noensinne har prøvd. Og dere er like heldige som meg og kan prøve den gratis ved å fylle ut et skjema, forklarer Badendyck.

25. januar skrev Aftenposten om Kristina Kvistad Hustad, en journalistikkstudent som la ned sin rosablogg. Hun valgte å skrive en oppgave om fenomenet i stedet. Hun mener det er urovekkende mye reklame i bloggene.Etter å ha gått gjennom de største rosabloggene i Norge kom hun frem til at:

–      41 prosent av innleggene inneholdt ulike former for reklame og sponsing. Dessuten var hele 81 prosent av koblingene på rosabloggene reklamebasert.

(Foto: ChloeFynn, fra flickr)

Hustad mener at reklamering på blogger er effektivt fordi det er lett å klikke seg videre på linker. Samtidig får leserne ”tips” til hvordan de skal bruke produktene.

– Det er vanskelig å skille mellom personlige og betalte meninger, noe som gjør at innholdet kan bli oppfattet som lite troverdig. Leserne er unge og har ofte lite kunnskap om tekstreklame, sier Hustad.

Norge handler mest i Skandinavia
I en ny markedsundersøkelse utført av betalingsleverandøren Nets, har de tatt for seg shoppingvanene til nordmenn samt våre naboer. Av 4500 spurte deltagere, kom de frem til at Norge tronet øverst når det gjelder penger brukt på nett. Vi kjøper mest ferie- og fritidsreiser.

–      Det betyr at hver netthandlende nordmann i gjennomsnitt bruker mye mer penger på nettshopping enn våre naboer i øst, sier Per Harald Strøm, direktør for Nets mobilbetaling- og e-commerce program, til Tv2.

Anbefaler forholdsregler på nett
Det er lurt å sammenligne priser, når man først har alt tilgjengelig på nettet. Er nettbutikken utenlandsk, så sjekk med tollvesenets priser.  Sikkerhet er viktig, ettersom elektronisk svindel blir mer hverdagslig.

–      Siden du vet lite om selgeren, kan det være greit at han vet lite om deg også. Det reduserer faren for å bli utsatt for svindel eller misbruk av opplysninger, informerer Forbrukerrådet på sin hjemmeside.

Nettbutikker bør ha en policy på personvern, som forteller hva kundens personlige opplysninger brukes til. Man bør ikke legge ut sensitiv informasjon med mindre man er sikker på nettstedet og skal kjøpe noe.

Stengt for kommentarer.