Fnyser av meteorolog John Smits’ skjeggtips

24. januar 2013 15:21 av Magnus Johansen 

– La skjegget gro som isolasjon mot kulda, uttalte John Smits til nrk.no på lørdag. Dette får turblogger Jan Erik Hansen til å reagere.

– Bullshit! Is i skjegget lugger og er en snarvei til frostskader når isen smelter, skrev Hansen på twitter, rett etter at nrk.no publiserte artikkelen.

Norgesnytt tok derfor kontakt med Hansen, for å høre mer om hvorfor han mener statsmeteorologen tar feil.

– Skjegg øker faren for lokale frostskader. Grunnen er ganske enkel. Mens luft isolerer, leder vann og is varme vekk fra kroppen. Ved rolige aktiviteter vil fuktighet du puster ut fryse til is i barten. Når du så øker aktiviteten, for eksempel i en motbakke, øker temperaturen innerst, og det danner seg en ishinne. I tillegg til å lugge, vil isen i skjegget kunne lede varme vekk fra huden og dermed føre til en frostskade, utdyper Hansen.

Den ivrige friluftsbloggeren mener at Smits og mange andre skjeggbærere lar seg lure av den bekvemmelige isolasjonen de føler ved hakepartiet. Han mener det kun finnes én god grunn til å la skjegget gro om vinteren

– Machobildet av en ekte villmarking med istapper i skjegget er selvfølgelig kult, sier Hansen, som selv har latt skjegget pryde ansiktet i vinterkulden ved en rekke anledninger.

Bruker ansiktsmaske
Selv benytter Hansen en rekke alternative metoder for å oppnå en lunere temperatur i ansiktet. Og han snakker særlig varmt om ansiktsmasker, som han mener er den mest isolerende metoden.

– Jeg foretrekker en ansiktsmaske som har fleece innvendig , vindtett stoff utvendig og netting foran munn. Som alternativ til ansiktsmasken benytter jeg også ofte en buff eller balaclava. Fordelen med disse er at de er enklere å justere ved ulikt aktivitetsnivå, forteller turbloggeren.

Han advarer imidlertid mot kondens på innsiden.

– Du må være varsom når du tar av deg masken eller buffen. Er huden fuktig, kan det lett oppstå en frostskade, forklarer Hansen.

– Ulikt John Smits
Kjetil Reistad Aasen fra Hamar er inne i sin første vinter som bærer av helskjegg. Til Norgesnytt forteller han at skjegget gir han et karslig og hardbarka image. Han er imidlertid skeptisk til John Smits betraktninger.

– Selv om jeg synes det er behagelig og lunefullt med skjegg på haken ved minusgrader, er jeg skeptisk til det Smits sier, forteller Aasen, som tilbringer mye tid utendørs i løpet av vinterhalvåret.

Han mener Smits i denne sammenhengen bruker sin meteorologstatus til å uttale seg om noe utenfor sitt fagfelt.

– John Smits fremstår jo som en ganske seriøs person, så jeg synes det er litt overraskende at han som værekspert uttaler seg om et fysiologisk tema som dette.  Jeg er derimot usikker på hvor seriøs han var da han uttalte seg. For alt jeg vet, kan Smits være en skikkelig skøyer i kontortiden på meteorologisk institutt, sier Aasen spøkefullt.

Skjeggdebutanten kan avslutningsvis fortelle at han fester mer lit til turblogger Jan Erik Hansens tips.

– Når jeg kjører på ski, hender det at jeg bruker både buff og skjerf. Selv om jeg gjerne vil se ut som en viking med istapper i skjegget, foretrekker jeg å unngå frostkader, forteller Aasen.

Toppbilde: Fotograf Jan Erik Hansen

Comments

En kommentar to “Fnyser av meteorolog John Smits’ skjeggtips”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] å svare på noen spørsmål i forbindelse med en artikkel på Norges kreative fagskoles nettavis norgesnytt.eu. Deler av innlegget er svar på disse [...]