Færre kvinner enn menn starter egne bedrifter

24. januar 2013 23:50 av Lisa Bergstrøm Kirstistuen 

Kvinnelige gründere må tørre å satse mener gründerrådgiver Elisabeth Gullen.

– Kvinner har ofte vondt for å ta risikoer, og mange synes det er vanskelig å være synlig, sier Elisabeth Gullen.

Gullen opprettet nettsiden damebedrift.no i 2001, og har siden den gang hjulpet kvinnelige entreprenører med å starte for seg selv. Gullen er selv gründer, og tanken bak nettsiden er å samle kvinnelige gründere i et markedsnettverk, slik at de som er i oppstartsfasen kan søke motivasjon og kunnskap av mer erfarne gründere.

– Vi blir veldig motiverte av å møte andre kvinner som får det til. Jeg tror menn ofte motiveres av penger, mens kvinner i større grad leter etter noe de virkelig brenner for, forteller Gullen.

Gründerrådgiveren mener kvinner må ut av sin egen komfortsone.

– Jenter er flinke på skolen, og i dag er det flere jenter enn gutter som tar høyere utdanning. Jeg mener årsaken er tryggheten kvinner finner i skolegangen. En vet hva en går til og ender som oftest opp med en trygg og stabil inntekt. Idet du startet bedrift har du utgifter før du begynner å tjene penger. Det er her utfordringen ligger, og vi kvinner må tro på oss selv for å bryte ut av komfortsonen, sier Gullen.

Gründerrådgiveren forteller at det viktigste en kan gjøre som gründer er å tro på seg selv.

– Kvinner sliter ofte med dårlig selvtillit, men en må tro på seg selv og være handlekraftig. Det er alltid konkurranse, og du vil møte på mennesker som vil ødelegge for deg. Da er det viktig å stole nok på seg selv til å takle motstanden, sier hun.

Tone Sofie Aglen, kommunikasjonssjef hos gründernettverket kvinnovasjon.no, mener kvinner må tørre å tenke stort.

– Kvinner starter mindre bedrifter enn menn fordi de er mindre risikofylte. Ofte har de også mindre kapital og mindre tro på egne ideer og ferdigheter enn menn, sier hun.

Aglen sier at det i de siste årene har blitt lettere å være gründer i Norge, noe som kan føre til en økning av kvinnelige gründere.

– Regjeringen har redusert kravet om egenkapital og fjernet revisjonsplikten. Dette kan føre til at flere kvinner nå vil velge AS, noe som gir dem nesten like gode rettigheter ved svangerskap og fødsel som en vanlig lønnsmottaker. En rapport fra Nordisk Institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning viser at de like rettighetene har betydning for kvinnelige gründere, men det er usikkert om dette vil føre til en økning i antall kvinnelige entreprenører, forteller Aglen.

Line Kirkevold oppfylte sin store drøm og startet livsstilsbutikken Kniplingen i 2012.

Hun har flere råd til kvinnelige gründerspirer.

– Jeg meldte meg på et etablererkurs hos næringsmiddeletaten i Oslo. Dette var veldig nyttig for meg i oppstartsfasen, og er absolutt å anbefale. I tillegg har vi kvinner en tendens til å tenke oss om ti ganger før vi gjør noe. Man må tørre, og prøve å satse før det er for sent!

Stengt for kommentarer.