Har du savnet vuvuzelaen?

22. januar 2013 15:50 av Jan Inge Furuseth 

I disse dager får du et gjenhør med det øredøvende blåseinstrumentet i Afrikamesterskapet.

Husker du vuvuzelaen? Det sør-afrikanske trompetlignende instrumentet med lyden mistenkelig lik en gigantisk biesverm som runget over tribunene i fotball-VM i Sør-Afrika i 2010? Nå er den tilbake på TV-skjermen.

Seksten nasjoner er nemlig samlet i Sør-Afrika for å delta i historiens 29. Afrikamesterskap. Lørdag gikk startskuddet for årets turnering og den neste måneden skal nasjoner som Elfenbenskysten, Ghana og Nigeria kjempe om å bli Afrikas beste fotballnasjon.

– Morsom fotball
I Norge er det Eurosport som sender Afrikamesterskapet, og kommentator Lars Martin Andresen er full av lovord om turneringen.

– Afrikamesterskapet er perfekt for oss som liker offensiv og morsom fotball, hvor man heller prøver å score mål enn å forsvare seg til poeng, forteller Andresen.

Han sier videre at det er fantastisk å oppleve stemningen og gløden afrikanerne viser på tribunen, noe vi også så i VM for noen år tilbake.

Tippeliga-spillere på plass
I tillegg til verdensstjerner som Didier Drogba, Samuel Eto’o og Yaya Toure, er også et par spillere fra norsk Tippeliga på plass.

Strømsgodsets norsk-ghanesiske keeper Adam Larsen Kwarasey og Vålerengas nigerianske midtbanespiller Fegor Ogude er begge å se på de sør-afrikanske stadionene i disse dager – sistnevnte spilte 70 minutter for Nigeria mot Burkina Faso mandag.

Gøran Askim gleder seg over at Afrikamesterskapet er på skjermen igjen (Foto: Privat)

– Blanding av stjerner og ukjente
Gøran Askim (19) er en av mange som benker seg foran TV-en for å få med seg årets Afrikamesterskap, og nittenåringen gleder seg til å se spillere fra de litt mindre ligaene.

– For meg som hovedsakelig følger med på Premier League, La Liga og Serie A, blir det morsomt å se spillere som man ikke ser til vanlig, sier Askim

Han gleder seg spesielt til å se Ghana, og tror Black Stars kan nå helt til topps.

– Jeg tror forhåndsfavoritten Elfenbenskysten nok en gang skuffer, og at det i år står i mellom Ghana, Nigeria og Tunisia, spår Askim.

– Drogbas siste mesterskap
Dette er ikke Eurosport-kommentator Lars Martin Andresen enig i. Han tror Elfenbenskysten vinner Afrikamesterskapet for første gang siden 1992, i det som ser ut til å bli kaptein Didier Drogbas siste mesterskap på landslagsnivå.

– Dette bør bli Elfenbenskystens mesterskap. De har vært så nære flere ganger, senest i fjor hvor de gikk på et surt tap mot Zambia i finalen etter straffekonkurranse. I tillegg har de en heltent kaptein i Drogba som er oppsatt på å avslutte landslagskarrieren med gull, sier Andresen.

Liker vuvuzelaen
Men blir det et gledelig gjensyn med vuvuzelaen? Lars Martin Andresen liker faktisk det øredøvende blåseinstrumentet.

– Vuvuzelaen har blitt Sør-Afrikas nasjonalinstrument, og det er ingen tvil om at det skaper stemning og entusiasme på tribunene. Men jeg tror nok resten av verden er glad for at dette ser ut til å bare bli et fenomen, avslutter Andresen lattermildt.

Her er noen linker om du vil vite mer om Afrikamesterskapet:
Afrikamesterskapets offisielle nettside
Sendeskjemaet til Eurosport

Stengt for kommentarer.