Multikunstner blir forfatter

18. september 2012 12:20 av Marthe Ihle 

Morten Traavik er en av Norges mest omdiskuterte kunstnere. Nå skriver han en bok om sitt største og viktigste prosjekt.

Multikunstner: Bergenseren Morten Traavik er både skuespiller, regissør, kunstner og designer. Nå blir han forfatter. Foto: Morten Traavik.

Boken kommer til å handle om prosjektet ”Miss Landmine”, som bergenseren begynte å jobbe med allerede i 2003. Den vil være i hyllene på høstparten neste år.

”Miss Landmine” var en missekonkurranse der kvinner skadet av landminer fikk delta. Med dette satte Traavik lys på ett av mange problemer i verden.

– Det er en fortelling som baserer seg på alt som skjedde bak kulissene. Vi møtte mange dilemmaer og problemer som ikke fikk plass i den offentlige fortellingen, sier Traavik.

Provokasjon som et middel

Til tross for at Traaviks prosjekter har vært sterkt omdiskutert, og blant annet tema flere ganger i Stortinget, er ikke hovedmålet hans å skape reaksjoner.

– Selvfølgelig er det bra for å skaffe oppmerksomhet rundt prosjektene, men det viktigste for oss er å bli sett og å skape ettertanke hos folk. Flest mulig må se det. Provokasjon er ikke et mål, men et middel.  Vi setter problemstillinger på spissen, og forhåpentligvis skape en indre diskusjon hos folk.

Han legger til at det er gøy at verkene blir tatt på alvor utover kunstsfæren.

Traavik vil kalle prosjektet ”Miss Landmine” en suksess, men om det har gjort verden til et bedre sted, er han usikker på.

– Jeg tror ikke prosjektet har gjort verden veldig mye bedre. Kvinnene som var med i konkurransen lever for eksempel stort sett slik de alltid har gjort. Det har heller ikke vært noen som plukket opp hansken etter at jeg ga meg, jeg hadde jo håpt at det skulle bli en årlig konkurranse som land og lokalsamfunn kunne arrangere selv, sier han.

Går inn i gråsoner

Det er tydelig at Traavik er over gjennomsnittet samfunnsengasjert. Det får han utløp for gjennom kunsten.

– Jeg var aldri noen ungdomspolitiker. Jeg er mer skapende og kreativt anlagt, og bruker kunst som en uttrykningsmåte. Medpolitisk kunst, må man tørre å gå inn i etiske og moralske gråsoner. Da må man også være veldig bevisst på sin egen etikk, for mye hviler i din egne etiske overbevisning, sier han.

For eksempel dro bergenseren i mai til Nord-Korea for å sette i verk prosjektet ”Yes, we love this country”. Det satte sinnene i kok hos mange. For nordmenn flest virker landet som en korrupt og totalitær stat. Dette landet har Traavik dermed fått observere innenfra.

– Nord-Korea er mer sammensatt enn hva vi får se. De ligger nok et sted mellom verdens beste og verdens verste land. Det ville vi vise og utfordre, nemlig at det vi tror ofte ikke er sannheten med stor s.

Har jobbet i Nord-Korea: Morten Traavik.

Stengt for kommentarer.