Tar naturen inn i hjemmet

17. september 2012 9:50 av Natalie Ngo 

Liz Bowman blir inspirert av de nære tingene i livet, som jazzmusikk og blomster. I utstillingen ”Jazzflowers II” blander hun begge sammen til et grafisk resultat.

JAZZFLOWERS: Liz Bowman i atelieret hjemme ved et av bildene fra første Jazzflowers-utstilling.

På kontorpulten hjemme hos Liz Bowman ligger det tre kvitteringer. En fra blomsterhandelen Floriss, en fra et cafébesøk på Bare Jazz og en anonym en.

– Jeg blir inspirert av de nære gjenstandene rundt meg i hverdagen. For eksempel kan jeg finne på å male tekanner. Nå har jeg ikke gjort det i det siste fordi jeg har vært for opptatt med jazzmusikken, sier Bowman.

Skotskfødte Elizabeth Bowman fant veien til Norge med kjærlighetskompasset. Hun møtte sin norske mann på College of Art i Dundee i Skottland mens hun studerte grafisk design. Etter endt utdanning flyttet begge til Oslo i 1978. Siden har hun jobbet kreativt, og både hun og kunsten hennes har utviklet seg sammen med teknologien. I dag er hun aktuell med en ny utstilling basert på inkjets prints (malerier som er scannet og deretter trykket med inkjets, journ.anm.) på Galleri Voksenåsen som heter ”Jazzflowers II”, en oppfølger til ”Jazzflowers” fra 2008.

Blomster og jazz
”Jazzflowers II” er en fargesprakende og abstrakt utstilling, akkurat slik Bowman ser blomstene gjennom hennes egne øyne.

– Blomster er for meg veldig unike. De har hver sin form og farge. Samme som med jazz, så har blomster et vidt spekter. Jeg prøver å fange karakteristikken til hver og en av dem, forteller Bowman.

Når hun får spørsmål om hvorfor blomster er så gjennomgående i hennes verk, er hun først litt usikker, før det går opp for henne at det er en del av henne som kvinne.

– Kvinner har en tilknytning til blomster i mange sammenhenger i løpet av vårt liv. Det dukker opp i alle mulige skikker og religioner, både ved glede og sorg. Samtidig er de alltid rundt oss i naturen, på den måten bringer jeg naturen inn i hjemmet.

Vil gjøre andre glade
I løpet av ett intensivt år har Bowman igjen kombinert sin fascinasjon for blomster med interessen for jazz. Bildene fra utstillingen er sammensatte, derfor anser hun seg selv mer som en grafiker enn en maler. De tretti bildene i utstillingen er blitt tolket av kunstneren med motivasjon og inspirasjon fra sangtekster og titler. Et sentralt bilde i utstillingen har fått navnet ”Strange Fruit” – inspirert av Billie Holiday sin låt med samme tittel.

Liz Bowman er opptatt av tolkninger og ofte blir det lagvis med tolking i musikken. Det er ikke alltid originalen treffer nerven hennes, men heller en coverversjon. Når det gjelder andres tolkning av kunsten hennes, så er hun mer opptatt av noe så enkelt som å gjøre andre glade.

– Kanskje banalt å si, men jeg vil oppnå å gjøre andre glade med min kunst. Det er så mye elendighet i verden at jeg vil bidra med det lille positive jeg kan.

Stengt for kommentarer.