Underholder på sparket

10. september 2012 9:21 av Line Stensland Haglund 

TORSHOV:  Kombinasjonen improvisasjon og latter går ofte hånd i hånd. Improtent er mestere i impulsiv underholdning.

– Når vi står på scenen så leker vi, og det er jo bare dødsgøy, sier Camilla Frey.

Hun er en av syv medlemmer i teatergruppa Improtent. En teatergruppe med forestillinger basert på improvisasjon og fokus på humor.

Improtent har bestått i snart ti år med mer eller mindre de samme skuespillerne. Blant annet har gjengen vunnet NM i teatersport tre år på rad. Når de skal improvisere seg frem til noe morsomt i 90 sammenhengende minutter er det en fordel å kjenne hverandre godt.
– Av og til går det jo på snørra. I utgangspunktet er det en skuespillers mareritt å ikke vite hva som skal skje. Men siden gruppa er såpass sammensveisa så tør vi å prøve. Og går det dårlig, så er heller ikke det så nøye, forklarer Frey, som, i likhet med de andre medlemmene i gruppa, livnærer som frilansskuespillere til vanlig.


Fire av skuespillerne i Improtent forsøker å fortelle om “seg selv” i kor. Foto: LINE STENSLAND HAGLUND:

Prikkedøden

– Straff eller belønning? spør en mann på scenen iført blå t-skjorte.

– Straff! svarer publikum raskt og enstemmig.

Den forrige scenen ble ikke like morsom som hva «regissøren» hadde håpet på. Nå må hun ta i mot straff. Hun trekker opp en liten hvit lapp.

– Du skal få prikkedøden i 15 minutter, leser hun opp i en skeptisk tone.

De andre skuespillerne omfavner henne, før de starter å kile alt de kan.

Kveldens «gorillateater» handler om at fire regissører, det vil si skuespillere, kjemper om å bli den beste gjennom å sette opp ulike scener i løpet av kvelden. Etter hver scene skal publikum bestemme om regissøren har fortjent straff eller belønning. Regissøren med flest belønninger vinner.

– Mange tror at vi planlegger mye mer enn hva vi gjør. Det vi pleier å gjøre er å planlegge litt hver for oss hvilke historier vi vil fortelle, men det endrer seg ofte i løpet av forestillingen, forteller Camilla Frey.

Latterfullt

Til den den kjente filmelodien blåser trønderske James Bond opp sin oppblåsbare bil. Gjennom en hel scene går en mann konstant og hikker, mens en annen må klemme rumpeballene sammen til enhver tid. Samtidig krangler de to mennene over deres kjedlige samliv. Ti raske fakta om fosfor blir fortalt, og vi får innsyn på et lærerværelse hvor de tre læreren aldri kan stå, sitte eller ligge på samtidig.

Den lille salen inne i Det Andre Teateret inneholder rundt 20 putetrekte rader. Radene med trekkene er så å si fullsatt. Blant publikum denne lørdagen sitter blant annet Ida Falch- Olsen og Beate Steen. Falch- Olsen har sett Improtents forestillinger mange ganger før, mens Steen er med på gorillateater for første gang.

– Jeg lo så jeg holdt på å tisse på meg i dag. Jeg har vært en del på teater før, men det kan fort bli for gjennomskuelig. Her aner man ikke hva som kommer rundt neste sving, og det er imponerende, sier Steen.

For alle

Eirik Skrabø har blant annet vært på en fransk fortauskaffe med seg selv i kveld. Der måtte han både fungere som kelner og gjest. Den overbevisende scenen førte til belønning for regissøren.
– Målet er at publikum skal føle at de er med og leker, sier Skarbø.

Som de fleste andre av skuespillerne i Improtent er han utdannet ved Norges institutt for scene og studio og han har flere gullmedaljer fra NM i teatersport.

– Mange har ofte fordommer mot teater. Noe av prinsippet ved improvisasjonsteater er det er for alle. På våre forestillinger kan man komme som man er, forteller Skarbø.


Skuespillerne Eirik Skarbø og Camilla Frey synes det er fantastisk at folk kommer for å se på at de har det gøy. Foto: LINE STENSLAND HAGLUND.


…………….

Uforventet suksess

TORSHOV: Produsent Marius Winje Brunstad trodde Det Andre Teateret ville gå konkurs for flere måneder siden. I stedet får teateret stadig nye gjester.

Tekst: LINE STENSLAND HAGLUND

– Nå er målet å kjøre på og ha det fett. Her på huset så improviserer vi jo, så vi har ingen plan som sier at vi skal ha åpent i 100 år til. Vi kommer til å drive så lenge det er gøy, sier Brunstad.

I høst, snaue ett år etter oppstarten, har teaterlokalene fult program hele uken. På de travleste ukene holdes det åtte forestillinger, samtidig som Den Andre Cafeen holder åpent kveldstid seks dager i uken. Den Andre Cafeen fungerer både som kafe, bar og Det Andre Teaterets salong.

– Vi startet byens morsomste rølpeteater. Vi hadde et mål om å holde det gående i et halvt år før vi gikk konkurs. Nå er det åtte dager igjen til teaterets ettårsdag, sier Brunstad.

Brunstad forteller at målet med et slikt sted er at det skal fungere som en slag «hjemme alene- fest» hvor man kan gjøre som man vil. Teateret startet opp da teatergruppen Teater Liksom ville ha sitt eget sted. Nå holder majoiriteten av Oslos improvisasjonsfolk til på Det Andre Teateret på Torshov.

Stengt for kommentarer.