Verdensenere viste muskler

9. september 2012 23:15 av Martin Arntzen 

Drøyt hundre mennesker dukket opp for å få med seg promoteringen av superkampen mellom vår egen Cecilia Brækhus og franske Anne-Sophie Mathis.

Tekst og foto: Martin Arntzen

Jernbanetorget: – Dette kommer til å bli en av tidenes kvinnelige boksekamper. Vi vil se de to beste uansett vektklasse, ropte Viasats egen boksekommentator Kyrre Merg til de fremmøtte. Lørdag 22. September braker det for alvor løs, da de to bokserne møtes i ringen i Fredrikshavn.

–      Jeg er verdens beste om jeg vinner denne kampen, men tenker ikke så langt enda. Nå er det denne kampen som gjelder, uttalte Cecilia Brækhus på pressekonferansen etterpå.

Brækhus underholdte publikum med lett sparre-trening

Rolig økt

Først ute på Viasat-standen var motstanderen Mathis. Den ujålete knockoutkongen satte sitt spor på Jernbanetorget med litt forsiktig skyggeboksing og truende poseringer, før hun takket for seg. Underveis omtalte Viasat-ekspertene ”kvinnenes Mike Tyson” som en knallhard motstander med et usedvanlig kraftig slag, uten at det er å ta i: Mathis har nemlig vunnet 22 av sine 26 seiere på totalt 28 kamper på knockout, noe den colombiansk-fødte bergenserjenta er fullt klar over.

–      Jeg respekterer det, men samtidig frykter jeg det.

Brækhus har også lagt vekt på Mathis’ fryktede slag i kampforberedelsene.

–      Selvsagt har jeg lagt opp en taktikk med tanke på hennes kraftige slag, røpte hun.

Jubelen var et par hakk høyere da Brækhus dukket opp med sin trener Georg Bramowski. Den steg enda litt da bokseren tok på seg hansker for å hamre løs på treneren sine sparreputer.

–      Vår egen Cecilia er en teknisk perfekt bokser. I Fredrikshavn vil hun møte en knalltøff og motstridende boksestil, men jeg tror det vil passe henne bra. Men dette er trolig den hardeste kampen Brækhus noen gang vil stå ovenfor, sa Viasat-kommentator og boksetrener Thomas Hansvoll da han ble bedt om å beskrive hva slags kamp vi kan forvente oss.

Fryktet skade

Kampen skulle for øvrig egentlig vært gjennomført i mars, men Brækhus ble tvunget til avlyse kampen på grunn av operasjon av mandelen og sykdom.

–      Etter avlysningen var jeg helt knust, men jeg har det så utrolig mye bedre helsemessig. Jeg har ikke vært syk siden, noe som er helt nytt for meg. Nå har jeg hatt en veldig bra oppkjøring, forklarte hun. Hadde den planlagte kampen tatt sted er hun klar på hvordan det hele kunne endt,

–      Jeg kunne blitt alvorlig skadet.

Mange ville ha en del av boksedronningen etter showet

Boksing i frammarsj

Promoteringen midt i Oslo sentrum kom som en overraskelse på noen, siden det som kjent ulovlig med proffboksing i Norge. I desember i fjor stilte Brækhus selv til høring for å prøve å overbevise politikerne om at loven mot proffboksing bør oppheves. Til tross for en imponerende tale, ga det ikke noe resultat.

Boksing er også en sport som lenge har levd i skyggen av sporter som fotball, håndball og ski. Promoteringer av gigantmøter er en del av proffboksingen, og at Brækhus fikk et eget show på Jernbanetorget er et bevis på at boksing er en sport som vokser her til lands.

Undersak:

Norges nye boksehåp

Bokseekspert og trener Thomas Hansvoll var full av lovord om de to nye stjerneskuddene fra norsk boksing under Viasats promotering på Jernbanetorget. Mens de fleste var opptatt av Cecilia Brækhus og hennes motstander Anne-Sophie Mathis, fikk også stortalentene Simen Smaadal og Alexander Hagen litt tid på podiet.

– Alexander er produktet av treningsvilje og terping, mens Simen er mer det klassiske ”talentet”. Jeg har stor tro på at begge disse guttene vil prege verdenstoppen i boksing i fremtiden, sier Hansvoll som til vanlig er trener for Smaadal.

Stengt for kommentarer.