KUNSTUTSTILLING: KON TIKI – From Concept Art to Film

9. september 2012 20:35 av Jenny Mina Rødahl 

Bak det visuelle eventyret om Kon Tiki ligger det timevis med arbeid fra kreative sjeler.

Hvor: Rosenkrantzgate 21

Når: 29.08 – 08.09

Besøk gjerne:

http://www.digistorytelling.com/

http://www.stormstudios.no/

Tekst og foto: Jenny Mina Rødahl

Storm Studios har laget en utstilling på Grafill og R21 som viser deres arbeid med Kon Tiki-filmen. Studioet står bak mange av de visuelle effektene som ble brukt i filmen, og her avslører de detaljer om arbeidsprosessen og teknikker de bruker for å skape animasjon som ser ut som virkelighet.

Datafiler blir til kunst

I Norge er det for første gang at det er blitt laget en utstilling om hvordan det digitale arbeidet bak en film foregår. Angela Amorso fra Digital Storytelling har vært med på å lage en utstilling av det tekniske forarbeidet som vanligvis ikke blir hengt opp på veggen, men kun forblir datafiler som blir liggende på datamaskinene.

– Det som er nytt, og som aldri har blitt gjort før, er at vi har stilt ut bilder av disse datafilene som egentlig kun er små datafiler. Disse sendes mellom filmskaperne og de som har vært med på og sette sammen Kon Tiki-filmen, og utarbeides til ferdige animasjoner på datamaskinene. Det vi har gjort her, er å printe ut disse filene og henge de på veggen, noe som da blir vakre kunstverk i seg selv, sier Amorso.

Fra skisse til visuelle effekter og til slutt på filmlerretet er en lang vei.

Rundt i det store, hvite lokalet henger det både små og store bilder. Noen skulle man tro var malerier, andre fotografier, men de er animasjoner alle sammen. Det er også stilt ut en tykk bok som er Joachim Rønning sin, selve regissøren av Kon Tiki. Det er et innblikk i originale skisser og pennestreker, om hvordan prosessen har vært fra idé til produkt.

Fra greenscreen til kinolerret

Seerne av Kon Tiki har nok ingen anelse om at det ligger såpass mye teknisk arbeid bak enkelte av scenene i filmen. Det er en lang vei fra skisser til ferdig materiale. Morten Moen fra Storm Studios var med på planleggingen og deltok også på selve filmopptakene.

– Mange av scenene i Kon Tiki er filmet ved hjelp av greenscreen, altså en grønn og nøytral bakgrunn som får en annen bakgrunn digitalt. Et eksempel er da Thor Heyerdal og gjengen skulle seile over revet for å ankomme øya. Da måtte vi i det tekniske teamet animere hele seansen med alt fra bølger, steiner, flåten og små detaljer for å få det til å se ekte ut. Og det gjør det jo, påpeker Moen.

Stolt: Angela Amorso har etter mye slit satt sammen kunstutstillingen på Grafill og R21.

Det tekniske teamet som står bak Kon Tiki består av de samme som utarbeidet Max Manus. Dette er talenter fra Skandinavia, blant dem Storm Studios, Gimpville, Blink fra Norge og Fido og Important Looking Pirates i Sverige. Disse har sammen hatt en stor rolle i å være med på filmatiseringen av Kon Tiki ved hjelp av skisseringer, planlegging, malerier, tegninger og til slutt animasjoner. Filmen slo nye rekorder med 164 191 publikummere i premierehelgen.

– Så mange søvnløse netter med intenst arbeid foran dataskjermer fortjener en utstilling. Den er til glede for seerne som kan få et innblikk i hva som er mye mer avansert enn bare noen klikk på en datamaskin. Norge og Skandinavia er også konkurransedyktige i den visuelle effekt-verden, da talentene vokser. I tillegg til spirende talenter, er vi også gode til å gjøre det bra til tross for lavbudsjett, sett i forhold til utlandet, sier Moen.

Skisseringer av regissøren av Kon Tiki, Joachim Rønning.

Ved denne utstillingen er ønsket å formidle hvordan de har jobbet teknisk sett, og hvor mye arbeid det egentlig ligger bak en så stor film med såpass mye bruk av visuelle effekter. For det er tydeligvis mer bruk av dette enn man tror.

Bilder som ser ut som malerier viser seg å være animasjon.

Stengt for kommentarer.