Musikalsk kveld med mening

9. september 2012 18:26 av Ann Kristin Andreassen 

Lørdag kveld var det duket for dugnadskonsert på Parkteateret i Oslo. Pengene gikk til oppussing av Andreas Berczellys studio.

Tekst og foto: ANN KRISTIN ANDREASSEN

Folk har samlet seg rundt bordene og det er en lett stemning i lokalet. Rundt 80 mennesker er til stede for å vise sin støtte til iherdige musikksjeler. Artister som Håvard Dyvesveen, Einar Flaa, Monika Blomeid, Lise Karlsnes og Lucky Lips står på scenen for å gi publikum en minnerik aften. For Berczelly betyr dette mye.

– Jeg synes det er flott og veldig hyggelig at flere artister stiller opp. Dugnadsaksjon viser også at de ser verdien av å utvikle studioet og filosofien til studio videre sånn at enda flere får utbytte av det. Vil spesielt nevne Einar Flaa som har vært svært viktig for å dra i gang dette, forteller Berczelly.

Variert
Artistene kommer på scenen en etter en og vi får servert variert musikk. Håvard Dyvesveen er først ut og spiller en del rolige sanger. Monika Blomeid, kjent fra «The Voice», entrer scenen alene, barføtt og setter seg foran pianoet. Hun overbeviser med sin spesielle stemme, og avslutter med sin egenkomponerte sang «London Bound» til stor begeistring fra publikum. Einar Flaa kom ut med plate i fjor og det blir servert både nye og gamle låter. Han stiller mer enn gjerne opp på denne kvelden.

– Andreas er en viktig person, men han er veldig anonym. Han har mye bra å gi musikk-Norge og stiller alltid opp. Han liker ikke å stikke seg ut. Han vil være i musikkbransjen, men ikke synes. Det er fint å gi noe tilbake til han, sier Flaa.

Løftet stemningen
Etter en del melankolsk musikk, blir det et lite taktskifte når Lise Karlsnes kommer på scenen. Karlsnes pleier å levere forrykende og elektroniske show, men i kveld kjørte hun en strippa versjon av låtene. Hun danser på scenen og er med på å løfte stemningen. For henne var dette en annerledes opplevelse.

– Dette var veldig nakent. Det er mye lettere å tøffe seg når det er masse lys og lyd. Med mange år som artist er det fint å se at jeg fortsatt kan få nerver. Det var annerledes, utfordrende og gøy, sier artisten.

Hun og bandet låner studio hos Berczelly, så det føltes naturlig å bidra.

– Det er alltid veldig fint. Det er fint å ikke ha seg selv i fokus. Det føltes som om jeg spilte for en gjeng med venner.
Lucky Lips er siste band ut. Bandet som i fjor vant tittelen som årets European Bluegrass band. Folk trekker nærmere scenen og publikum for også servert skikkelige countrysvisker.

Fornøyde
Venneparet Joakim Myhre og Thora Bragstad kan si seg fornøyd med kvelden.

– Lise Karlsnes klarte å trekke opp stemningen og var som alltid like sikker vokalmessig. Noen dansemoves klarte hun også å få til på tross av mer akustiske fremføringer av de ellers så livevennlige og dansbare låtene fra debutalbumet hennes, sier Myhre.

For Bragstad var Monika Blomeid høydepunktet.

– Særlig hennes egenskrevne sang «London Bound. Jeg synes kvelden ba på et bredt spekter av flinke artister. Det var god stemning og mye bra musikk.

Undersak
Et vanskelig yrke

Norske artister sliter med å få solgt nok musikk. Veien innom et talentprogram er ikke løsningen ifølge GramArt.

«Er det band som selger plater i dag?» spurte en av artistene ironisk fra scenen på Parkteateret lørdag kveld. Seniorrådgiver i GramArt, Tore Østby, kan si seg enig i at musikkbransjen har blitt et vanskelig yrke.

– Alt blir mer internasjonalt og det er krav til originalitet. Det er økonomiske utfordringer og stort press. Det er en tøff livsstil.

Negativt med talentkonkurranser
At folk melder seg på ulike talentprogrammer som Idol og x-factor tror han ikke er positivt.

– De aller færreste som har gått gjennom Idol har klart å skaffe seg en viktig karriere etterpå. I Idol fremstår en ikke som en original artist, men en blir tilpasset konseptet. Å vite hvem du er som artist og hvordan du fremstår er viktig. Og man må ha et låtmateriale som fenger folk.

Platesalget har sunket, men ifølge Østby begynner det å se lysere ut med streaming.

– Streaming er positivt, men samtidig vet man ikke helt om alt kommer frem til artistene. Artistene får ikke nok innsyn av plateselskapene. Veronica Maggio tjener like mye på streaming som platesalg. I Norge er ingen i nærheten. Dette er spørsmål vi graver litt i.


Undersak
Kan lykkes med Idol

Men musikkjournalist og tidligere idoldommer, Tor Milde, mener det er avhengig av artisten selv.

– Folk kan fort gå lei hvis du ikke er flink til å følge opp din egen karriere. Men en opptreden på nasjonalt TV er uansett en god start, og en grei måte å få et kjent ansikt og navn på.

– Som artist må du i alle fall passe på å holde navnet og ansiktet ditt «varmt», ellers går du lett i glemmeboken.

Kjendisfokus
Medienes fokusering på kjendiseriet er ifølge Milde en faktor som spiller inn på hvorfor det er vanskeligere å nå frem som artist.

– Det blir hardere og hardere på grunn av dette. Du trenger bakmenn eller plateselskap til å hjelpe deg. Det blir vanskelig å nå frem alene. Det vanskeligste er uten tvil å nå gjennom all støyen til dem som promoterer og arrangerer konserter. Og selvfølgelig den harde konkurransen mot de etablerte artistene.

Platesalget var mye større før, men Milde synes det er viktig å få frem at det er ungdommene som er musikkens fremtid.

– De som kjøper fysiske plater er ofte godt voksne, og d som kjøper Mp3 er gjerne yngre og mer opptatt av å utforske. Det er ungdommene skal drive musikken fremover.

BETYR MYE: Andreas Berczelly har betydd mye for Einar Flaa i hans musikkarriere.

VELKOMMEN: Publikum ønskes velkommen av Alexander Fjeld.

FØRST UT: Håvard Dyvesveen og bandet spilte en delikat blanding av 70-tallets singer/songwritertradisjon, country, rock og pop.

BARFØTT: Monika Blomeid valgte å ta av seg de røde, høyhælte skoene sine da hun skulle opptre for publikum. Hun trollbandt publikum med sin unike stemme.

OPPTATT AV MILJØET: Einar Flaa og bandet spiller en sang om miljøet som heter «Mother Earth».

GOD STEMNING: Stemningen tok seg godt opp da Lise Karlsnes kom på scenen.

Lise Karlsnes spilte rolige versjoner av sangene sine.

BLUEGRASS: Lucky Lips med Malin Pettersen i front bidro til at kvelden ble komplett.

Bandet serverte alt fra rolige sanger og en sårbar stemme fra vokalisten til renspikka countrylåter.

Comments

En kommentar to “Musikalsk kveld med mening”
  1. LH :P sier:

    Skikkelig bra artikkel!!!!! Æ syns hu med det rosa håret ligna på en tegneseriefiguret :P