Israelsk sensurmakt på agendaen

11. mars 2009 11:45 av Elin B. Øvrebø 

- Det er vanskelig å være en objektiv journalist når så mange barn drepes, innrømmer TV2-reporter Fredrik Græsvik. Mandag holdt Bergen Journalistlag møte om mediedekningen av den siste krigen på Gazastripen.

ØDELA ISRAELS STRATEGI: Fredrik Græsvik mener at de norske legene ødela for Israelsk sensur under krigen på Gazastripen tidligere i år. Her vises legene i en av Græsviks reportasjer. (Foto: Elin B. Øvrebø)

ØDELA ISRAELS STRATEGI: Fredrik Græsvik mener at de norske legene ødela for Israelsk sensur under krigen på Gazastripen tidligere i år. Her vises legene i en av Græsviks reportasjer. (Foto: Elin B. Øvrebø)

- Den første tiden overdekket vi den israelske siden. For hver israeler som ble drept, hadde vi fire saker på luften. Dersom vi skulle gjort det samme for de drepte palestinerne, måtte vi ha sendt rundt 3000 saker. Likevel har vi blitt beskyldt for å ikke vise nok av israelsk lidelse under krigen. Det sier jeg meg dypt uenig i, sier Græsvik lettere oppgitt.

Utestengte journalister
27. desember fikk den erfarne reporteren beskjeden om at krigen var i gang. Et knapt døgn senere var Græsvik på plass i Israel. Planen var å dekke krigen innenfor palestinsk territorium. Men lenger enn til grensen kom han ikke.

- Israel hadde stengt grensen for journalister flere uker tidligere. Vi var mange frustrerte journalister som måtte dekke krigen et par kilometer fra grensen på the Hill of Shame, et ellers populært pikniksted for israelere, forteller han.

- Unnskyldningen vi fikk fra israelerne var at det var for farlig å komme inn i konfliktområdet. Det er sikkert noe sant i dette. Israel ville sannsynligvis ikke ha orket belastningen av at flere vestlige journalister ville blitt drept innenfor konfliktområdet. Likevel er det viktigste for oss som presse å være øyenvitner til det som skjer uansett hvor farlig det er. Det er jo det som er jobben vår, understreker Græsvik.

Nesten vellykket israelsk strategi
På grunn av den stengte grensen var Græsvik og andre vestlige journalister avhengige av mediedekningen gjort av palestinske kollegaer. Som følge av juleferien var det palestinske området helt uten vestlige medier og internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Græsvik mener at den israelske sensurstragien hadde vært vellykket dersom det ikke hadde vært for et par norske leger inne på Gazastripen.

- Israel ville ikke ha vestlige journalister tilstede, og strategien med å stenge oss ute var vellykket. Vi gikk uten tvil glipp av mange saker på grunn av utestengelsen. De norske legene klarte likevel å ødelegge mye av denne strategien. Vi hadde daglig kontakt med palestinske kollegaer og de norske legene. Vi hadde ingen grunn til å mistro legene da vi mottok informasjon fra dem om hvor mange pasienter de behandlet osv. Israel må forstå at det ikke nytter å stenge journalister ute, avslutter han.

Comments

En kommentar to “Israelsk sensurmakt på agendaen”
  1. Norrøna sier:

    Flott at Fredrik Græsvik bekrefter det vi har ant at Israels forsøk på “beskytte” journalistene egentlig var pressesensur. En fri og uavhengig presse kjennetegner et demokratisk land. At Israel ikke skjønner det, er ubegripelig.