De narkomane høres på teateret

23. april 2012 12:18 av Stine Machlar 

=Oslo-selgerne får en stemme som blir hørt, når deres egne historier blir spilt på Det Norske Teateret.

– Jeg synes det har vært viktig og fint å få være med å formidle selgernes egne historier  videre til den delen av befolkningen som kanskje ikke tenker så ofte over hvordan det er å være narkoman. Jeg håper stykket har fått åpnet øynene til folk, sier Silje Storstein, en av skuespillerne som er med i stykket.

Siden mars har teaterstykket =Oslo gått på Det Norske Teateret. Stykket er ikke helt som andre stykker. Skuespillerne spiller ikke narkomane. De forteller historier fra =Oslo-selgere på scenen, slik selgerne selv har skrevet de i bladet.

Formidler for de narkomane
–  Målet til Petter Næss (regissør journ. anm.) har ikke vært å gjøre oss til narkomane. Han har ønsket å fokusere på at selgerne er mennesker med de samme drømmene som alle andre, og han har derfor ønsket å vise kjernen i selgernes historier, framfor de utvendige tingene som knekken i knærne, stemmen og de store boblejakkeneF sier Storstein.

Flere ting har vært spesielt med å spille stykket om =Oslo synes skuespilleren.

– Jeg spiller ikke en gjennomgående karakterer, men forteller ulike historier. Og de historiene kan være både vonde og triste, men også humoristiske, sier Storstein.

– Det er ikke ofte man spiller et teater der den som har skrevet stykke kan sitte i salen og høre historien om seg selv. Det er spesielt, sier Silje Storstein til Norgesnytt.

Respekt for de narkomane
Heidi Synøve Mathisen har sett teaterstykket og var veldig imponert over måten de narkomane ble fremstilt på.

– Først og fremst må jeg si at =Oslo var en strek og fin forestilling. Jeg synes det var spennende å bli kjent med ulike personer og deres historier gjennom stykket. Jeg tror at det jeg likte best med hele stykket var måten de fremstilte =Oslo-selgerne på, sier Mathisen.

– Det jeg likte best med hele stykket var måten de fremstilte selgerne på. Jeg hadde sett for med at stykket ville bære preg av en negativ og alvorlig stemning. Tvert i mot, satt jeg igjen men en følelse av respekt, sier hun.

– Det er fint at de har satt opp et teaterstykke der de prøver å gi oss en stemme. Men de får ikke frem det virkelige livet, sier =Osloselger, Frank Einar Fredriksen..

Får ikke frem det virkelige livet
=Oslo-selger, Frank Einar Fredriksen, synes det er bra at det blir satt fokus på livet de narkomane lever. Likevel syns han det kunne vært enda mer virkelighetsnært.

– Det er fint at de har satt opp et teaterstykke der de prøver å gi oss en stemme. Men de får ikke frem det virkelige livet, sier Fredriksen.

–Det er bare vi som kan vite hvordan dette livet er. Det har de ikke klart å få frem i stykket, slår selgeren fast.

Alle foto: Erik Berg/Det Norske Teateret

Stengt for kommentarer.