Skiboms på G

26. mars 2012 13:07 av Helle Øverhaug 

Han har ikke pakka ut skibagen siden nyttår, liker ikke å være for dyp og kunstnere som sier «fjellet er et lerret» er det verste han hører. Det beste bomsearbeidet om sommeren er asfaltjobbing, og i vinter er han «på G».

Foto: Helle Øverhaug


Stua er stor og romslig med to sofakroker. I midten står det en vegg som skiller stue fra kjøkken, med en peis på stuesiden. På vestsida av stua er det store vinduer som vender utover mot dalen, og utsikten er slående. Vi befinner oss oppe i Solsida i Sogndal, og det er midtuke i årets fjellsportfestival. Magnus Davidsen (21) sitter ved kjøkkenbordet, med brødskiva og sjokaden godt plassert i hver sin hånd. Han har vært på ski i dag. Det gråe superundertøyet og den blåe skibuksa med gule glidelåser sitter fortsatt på den smale kroppen. Magnus er mye å se på Fri Flyts nettside i vinter. Han blogger for dem, og EpåG er hans nye webserie som dukker opp der når det passer seg, og i hvert fall når snøen tillater det. Så langt har han laget sju episoder.

EpåG
Magnus liker ikke å kalle EpåG for en blogg, det mener han blir for jovialt og useriøst.
-Webserie er mye bedre. Jeg lager episoder i en webserie. Jeg drar rundt der jeg vil og tar film og bilder. I tillegg prøver jeg å skrive litt vittig tekst, slik at folk gidder å lese. Jeg er ikke særlig selvhøytidelig, og jeg gir litt faen. Da har jeg i alle fall prøvd, sier han og løfter litt på skuldrene. Han har også veldig lyst til å provosere. Men det tør han ikke. Hadde han vært mer kjent, da kunne han ha kommet unna med det, mener han. Men ikke nå. For eksempel så kunne han dissa Sogndal.
-Det er så sykt hypa, legger han til.

Han mener selv at han er litt frekk når han driver og lager webserien sin. Han kunne nemlig ikke klart det så bra uten skikompisene sine.
-Vennene mine hjelper meg å filme. Det hadde ikke blitt noe EpåG hvis ikke vennene mine hadde vært gira på å være med, både foran og bak kamera. De har jo sponsorer som blir veldig fornøyde, og jeg blir jo fornøyd, legger han til. Det er heller ikke en jobb han blir rik av, men utstyr blir litt billigere og han sparer penger. I tillegg synes han det er gøy å få prøvd seg, og han mener det er det viktigste.
-Det føles bra! Og jeg får lønn i himmelen, sier han med et lurt smil.

EpåG har også en dobbeltbetydning.
-At E e på G, og at man generelt E på G, vess du skjønne. Han klør seg litt i det store, mørke håret, som står rett opp, mens han smiler. Men han vil ikke ta noe cred for navnet. Det var det kjæresten Guro som kom på.
-Det var før jul en gang når vi var på vors. Og Guro skal ha skryt for at hun kom på det! Ved spørsmål om hvordan konseptet EpåG oppstod, blir Magnus veldig hemmelighetsfull. Det han kan si, er at det starta som et prosjekt i sommer, med Tore Meirik, nettredaktør i Fri Flyt. Tore spurte om jeg kunne blogge, også kunne vi lage artikler av det. Og så langt har de bare fått positive tilbakemeldinger på EpåG.

Ingen kunstner
Hvorfor kjører du så mye ski som du gjør? Hva er det som driver deg?
-Jeg vil ikke være for dyp. Hater at kunstnere sier at «fjellet er som et lerret», det er det verste jeg hører! Jeg liker å være på fjellet fordi det gir meg ro. Også er det artig! Så mumler han: «å være en skikjører er som å være en kunstner», mens han rister oppgitt på hodet. Han liker veldig godt å være i selskap med likesinnede pudderjegere, men av og til synes han det er best å gå helt for seg selv. Han går gjerne et stykke foran resten av gjengen for å slippe den konstante summingen fra gruppa, det blir slitsomt i lengden.

Foto: Helle Øverhaug

For tiden vil han si at han holder til i Sogndal, hos kjæresten. Det er i hvert fall der han holder til mest når han er ute og reiser.
-Da blir Guro glad, sier han med et lurt blikk. Magnus har leilighet på Oppdal, men den har han sagt opp, og han skal flytte ut av den i nærmeste framtid.
-Men egentlig så bor jeg jo i bagen. Den har jeg ikke pakka ut siden nyttår. Det er veldig upraktisk. Han ser betenkt ut mens han drar seg i det ca 5 millimeter lange skjegget under haka. Magnus har bare skjegg under haka.

Værvarselet har også mye å si for hvor Magnus befinner seg. Det blir noen timer til sammen på nettet for å sjekke ut været. Han prøver å sjekke langtidsvarselet for kjæresten sin del. Det er nemlig veldig vanskelig å planlegge noe langt fremme, når alt avhenger av været.
-Det er ikke alltid like praktisk, sier han. Magnus har funnet ut, som mange andre, at det er mye snø på Vestlandet.

Magnus mener det ikke er noe problem å kombinere skibomslivet med kjærestelivet.
-Det er viktig med tid fra hverandre, for da blir det mye triveligere når man møtes igjen. Men det er klart jeg er mye borte…
Hva synes mammaen din om at du driver med ekstremsport da?
-Det er veldig greit at jeg sier ifra om ting etterpå! Jeg kan ikke si fra før jeg gjør noe, da får hun ikke sove. Hun sier at jeg må slutte, men jeg vet at hun egentlig ikke mener det, sier han. Han forteller videre at hun blir veldig nervøs når hun hører om at det har gått snøskred et sted. Da ringer mamma med en gang. En gang hadde Magnus vært og kjørt ski på Stranda, og det hadde gått skred et eller annet sted, og mobilen hans hadde kobla ut et døgn eller noe, uten at han visste det selv. Da hadde folk fått panikk, og de var overbevist om at han var tatt av skredet eller hadde krasja i bil eller noe lignende, siden de ikke fikk tak i han.
-Det er sykt at vi er så avhengige av mobilen, sier han oppgitt.

Konkurranser
Hva er planen resten av vinteren?
-Jeg skal til Lofoten snart. Også skal jeg ta bilder og filme med en kompis. Så skal jeg kjøre konkurranser. Så det blir å reise rundt om i Norge. Konkurransene finner sted i Lofoten, Voss, Ørstad, Hemsedal, Røldal. Den i Sogndal ble avlyst. Det er veldig ustabilt på Vestlandet. Konkurransene skulle vært i nord, der er vinteren mye mer stabilt. Etter det skal jeg ta meg en ferie. Da skal jeg gå toppturer. Magnus ser drømmende ut.

Hva gjør du for å forberede deg til en konkurranse?
-Vet da faen jeg, hehehe… Neida. Jeg prøver å være seriøs. Jeg drikker ikke så veldig mye øl, også prøver jeg å legge meg tidlig. Bare et par øl, forsikrer han. Men han får nesten aldri sove før en konkurranse. Da hører han på The Cardigans. Det er fin sovemusikk, mener han. Han legger til, sånn forresten, at det er om natta når man ikke får sove at de geniale ideene kommer. Om morgenen kommer nervene for fullt, og de tar all plassen i magen. Maten går rett og slett ikke ned fordi han er så spent. Så drar han opp i fjellet for å se på mulige linjevalg. Når han får tildelt startnummer, da er han snart i gang, og det er full fokus på det som skal skje.
-Når jeg står der oppe på fjellet i kulden og venter lurer jeg på hvorfor jeg gidder å holde på med konkurranser. Jeg har kanskje lyst til å slutte å kjøre konkurranser. Men det er sykt digg når det er over da!

Skiboms på heltid
Det å være skiboms på heltid kan fort bli dyrt. Derfor kan det være greit å ha fylt opp kontoen en del før vinteren. Magnus jobber hele sommeren for å tjene til livets opphold. -Det blir mye overtidsarbeid. Det er veldig viktig, understreker han. Det blir altså ikke mye til liv om sommeren. Det å være skiboms på heltid ble litt spontant for Magnus’ del i år, så han har ikke fått spart opp så mye som han gjerne skulle. Han hadde jobb som skimaker hos skigründeren Endre Hals i Oppdal i høst, men det ble for tidkrevende etter jul, da skisesongen starta for fullt. Han skulle gjerne kjørt ski i utlandet, men det blir fort veldig dyrt.

Planen til Magnus etter skisesongen i år blir stort sett den samme som den har vært de siste årene. Han begynner å jobbe i mai, enten nordafor (Magnus kommer fra Bardufoss) eller i Oppdal. De siste årene har han jobbet for Veidekke i Bardufoss, og her tjener han godt.
-Det er perfekt bomsearbeid! Det ligger mye penger i asfalt. Så i mai er det bare å logge ut fra Facebook og begynne å arbeide. Han har også blitt fjelltelegrafist i vinter. Fjelltelegrafen er en skiblogg, som han har laget sammen med åtte andre. Der legger de ut innlegg med bilder og filmer fra skikjøringa de bedriver rundt omkring, alt fra Oppdal til Chamonix.

For å spare penger, har det gått mye i brødspising. Han ser ned på brødskiva med sjokade og smiler.
-Det har blitt jævlig mye brød, og spesielt på Oppdal. Der var det brød som sto på menyen til alle dagens måltider; frokost, lunsj, middag og kvelds. Han ser overraskende tilfreds ut. Men han forsikrer at standarden er litt bedre her i Sogndal, litt på grunn av at de er to som skal ha mat. Han er også veldig glad i god mat, men så var det pengene da. Norsk gulost og makrell i tomat er bra, sier han.
-Men ikke lavkarbo! Lov meg at du aldri skriver om lavkarbo, sier han strengt til meg. Det er det bare hjemmeværende husmødre som blir lønna av NAV og ser på Oprah som bryr seg om, understreker han.

Foto: Helle Øverhaug

Innenfor Veidekke har han jobbet både med drift og vedlikehold, legging av asfalt, sortering av veistikker, kontorarbeid , gressklipping og han har jobbet på laben. Ellers har han jobbet på Grøseth Sport på Oppdal, og som nevnt som skimaker. I tillegg har Magnus andre hobbyer som klatring og sykling.
-Jeg har begynt med klatring veldig mange ganger. Jeg er veldig ivrig i starten som regel. Men så må jeg for eksempel jobbe en periode, da blir jeg litt lat, og da blir det veldig tungt å begynne igjen. Han gir også syklingen et forsøk. Han mener han ikke er så god, men at han i alle fall prøver.
-Og i gamle dager drev jeg med fluefiske. Men så ble jeg for utålmodig. Det er nok mer for dem med ro i sjela, legger han til.

Hva er din store framtidsdrøm?

- Jeg vil jobbe ute! Men vet ikke konkret hva. Kanskje reise rundt å være journalist, frilanser. Jeg skal ikke bli skiproff, jeg er nok litt for feig. Han ler litt. Så sier han at fotograf heller ikke hadde vært så dumt. Men det er veldig ubestemt.

Hva leser du?

-Oi. Jeg har bare lest 3 bøker i mitt liv tror jeg; De overlevendes klubb, Knokkelsamleren og Den digitale festning av Dan Brown. Og en skredbok pluss noen skolebøker, men de teller vel ikke? Magnus husker at alle de tre bøkene var veldig spennende, det var nesten som å se film. Og hvilke filmer ser han? Hannibal, ransfilmer med overraskende slutter og før gikk det mye i romantiske komedier.

Hvor drar du på ferie?

-Kjæresteferier, til Danmark for eksempel. Om vinteren blir det ski da. Også drar jeg til Lofoten hver sommer.

Hvis du hadde vunnet to millioner kroner i lotto, hva hadde du gjort med pengene?

- Da hadde jeg vært smart. Jeg hadde satt 1, 8 mill på banken, så hadde jeg pakka bagen og kjørt på ski. Så skulle jeg tatt meg en ordentlig sommerferie, uten noe jobbing. Jeg hadde faktisk tatt meg et helt år fri! Han nevner sommerski, Bali og surfecamp, med stor entusiasme. Men han synes det er en litt skummel tanke å ha vunnet så mye penger. Mange bruker dem opp med en gang, også blir de sittende igjen med mye i gjeld. Det er han ikke så gira på.

Foto: Helle Øverhaug

Det viser seg at Magnus ikke bare filmer til EpåG og Fjelltelegrafen i vinter. Dagen etter vinner Magnus nemlig 10.000 kroner i en filmkonkurranse! Det vil si, han, Henning S. Skjetne og Bård Basberg vinner 10.000 kroner til sammen. De har nemlig laget en film til YouPow-konkurransen i årets fjellsportfestival i Sogndal. Og jaggu stikker de ikke av med førsteplassen. Det store konferanserommet på Quality Hotell er fylt opp av fjellsportfestivalens skiglade deltagere. Det vises værmelding og skredvarsel for søndag, film fra dagens Chinese Downhill oppe i Hodlekve skisenter, og de tre beste bidragene til filmkonkurransen. Lederen av kveldens premieutdeling avslutter foredraget sitt, og understreker at målet for kveldens fjellsportfestival-fest er å tømme hotellbaren for øl. Magnus har i alle fall stor grunn til å feire. Nå er nemlig sparekontoen doblet.

-No ska eg heim å drikke øl, sier han lurt under den røde og gule lua si før han går ut døra på Quality Hotell Sogndal.

Tilleggsfakta:

EpåG: http://friflyt.no/content/search?SearchText=epåg&SearchButton=Søk

Fjelltelegrafen: www.fjelltelegrafen.no

YouPow-filmen: http://vimeo.com/37462563

Stengt for kommentarer.