Flint i vinden

23. februar 2012 13:04 av Michelle De Boer 

Stavangerflint er i vinden som aldri før. Flere vil ha en bit av rogalandshistorien på kjøkkenhyllen.

Stavangerflint (Foto: Creative Commons)

- Vi har flere kunder som kommer innom daglig i håp om finne keramikk fra Stavangerflints eldre dager, sier medarbeider i Fretex, Linda Arnesen.

Stavangerflint ble etablert 28. Oktober 1946. De fusjonerte med Figgjo Fajanse 22 år senere og regnes i dag som en av verdens ledende bedrifter innen kvalitet og design av servise til husholdninger.

- Keramikken er tradisjonsrik, og retroserviser er populære samleobjekt. Det er mye de samme som etterspør kunsten, sier Arnesen.

For dyrt

En av mange samlere er Silje Svela. Hun har i årevis handlet Stavangerflint på Fretex, men synes det har blitt for dyrt.

- Etterspørselen har gjort at Fretex har høynet prisene på serviset. En kopp kan koste 250 kr, det er for mye, sier hun.

Svela legger til at hun nå leter på Finn.no eller tar turen til loppemarkedene for å få tak i keramikken, men at hun ofte må gå tomhendt hjem.

- Også på loppemarked er det større rift om serviset nå enn tidligere, jeg kjøper kun brukt, og det kan være vanskelig å få tak i, sier hun.

Utstilling i Bergen

Bedriften har mange besøkende, og flere kongelige har tatt turen. På 50-tallet var kronprins Olav, prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild på besøk.

For interesserte bergensere har Det Vestlandske Kunstindustrimuseum en utstilling av Inger Waages samarbeidet med bedriften. Her kan man se alt fra barneserviset Trygg Trafikk til en av de mer kjente seriene, Bambus.

Utstillingen varer til 18. mars

Stengt for kommentarer.