Lilyhammer ikke en komiserie

23. februar 2012 13:57 av Sandra Håland 

- Den er ikke en komedie, hvis folk tror det kommer de til å bli skuffet, sier stjernen i den nye norske serien på NRK, Steve van Zandt,  i et intervju med World Screen. Likevel er ”Lilyhammer” blitt slaktet av Dagbladets anmelder som en komiserie.

Steve van Zandt som Johnny Hendriksen i Lilyhammer (foto: Nyhetsspiller)

Lilyhammer, som hadde premiere på NRK 25. januar, hadde allerede da rekord for mest sette serie fra NRK, over èn million. I hovedrollen spiller Little Steven, kjent som gitarist i Bruce Springsteens E Street Band, og skuespiller i den prisbelønte TV-serien “The Sopranos”.

Ingen vitser

van Zandt, som spiller hovedrollen som mafiaboss, sier selv i intervjuet at han ikke håper at folk tror det er en komiserie. – Det er ikke slik at folk forteller vitser og er morsomme. Humoren kommer fra karakterene i situasjonene, og alle spiller helt “straight”, sier skuespilleren.

Utilgivelig latskap

På Dagbladet.no 25. januar skriver Inger Merete Hobbelstad i sin anmeldelse ”… grunnarbeidet bak den meget omtalte komiserien er skjemmet av utilgivelig latskap, preget av klokkertroen på at det å se en småkvapsete mafioso (Steve Van Zandt) frontkollidere inn i den norske koseligheten i seg selv er så fortærende morsomt at man ikke trenger å jobbe med replikker og situasjoner.”  Hun skriver videre at “Nesten all vellykket komedie overlater til seeren å nå de vesentlige konklusjoner.”

Tidligere har serien blitt omtalt av NRK som en actionkomedie og en dramaserie. Andre steder har den vært omtalt som krimdrama, og nettstedet wikipedia beskriver den som en dramakomedie.

Øyet som ser

- Pressekontakten i NRK har valgt å kalle det en dramaserie, så det kommer vel egentlig helt an på øyet som ser. Dagbladet oppfattet det som en komiserie etter å ha sett episodene, og det er vel også det vi i NRK.no har kalt den, sier Inger Marit Knap-Sæby, journalist i NRK.

- Jeg vil vel bare si at seertall på over millionen taler for seg, sier hun og smiler på spørsmål om hva hun syns om Dagbladets anmeldelse.

- De fleste skjønner vel også at en anmeldelse er subjektiv.

Stengt for kommentarer.