Sover på fremmedes sofaer

7. februar 2012 23:45 av Mariann Høgli Grøtte 

Etter å ha prøvd couchsurfing, blir det ikke mange netter på hotell framover for Ingrid Wåhlberg

– Dette har gitt mersmak, forteller hun.

CouchSurfing er en tjeneste som hjelper deg å finne en sofa du kan sove på under reisene dine. Du kan også ha andre på besøk.

– Gjennom denne tjenesten møter du andre mennesker med samme interesser som deg. Du får venner og kontakter over hele verden, og det er helt klart en annerledes måte å reise på, sier hun.

Wåhlberg har reist mye, og har couchsurfet i Danmark, Tyskland, Holland, Belgia, Frankrike og England. Hun har også hatt alt fra europeere til australiere på besøk.

Nye venner
– En del av de nye bekjentskapene har jeg hatt kontakt med etterpå, og vi utveksler meldinger på Facebook i ny og ne. Det er selvfølgelig noen man finner lettere tonen med enn andre, men alle jeg har møtt har vært veldig hyggelige. Alle har forståelse for at man kanskje ikke snakkes så veldig ofte, men om jeg skulle reise til en by jeg kjenner noen couchsurfere i, kan jeg ta kontakt med hvem som helst av de, forteller hun.

Hun har også lånt ut sin egen sofa et par ganger, og vært sammen med besøket på kveldstid og vist dem byen.

Knutsson og Wåhlberg i Paris. Her traff de en gjeng med capoeirainteresserte og viste fram ferdighetene sine. Gjengen ble imponert, og inviterte dem til å bli danse mer, noe de selvfølgelig takket ja til. Foto: Josefine Knutsson

– Jeg synes det er morsomt å vise fram favorittområdene mine i Oslo. Da får de sett så mye mer enn det som står i turistbrosjyrene, og de får sett byen fra et lokalt synspunkt. Ofte er ikke de kuleste områdene listet opp i bøkene deres. Hvis man vet hva de liker å holde på med, kan man også tilpasse aktivitetene litt. Jeg hadde en gutt fra Australia på besøk som backpacket i syv måneder. Jeg fikk vite at han spilte fiolin, så jeg tok han med til en jammeplass. Der ble han med og spilte med musikerne der, sier Wåhlberg.

Sosialt
Hun forteller at de som driver med couchsurfing ofte er sosiale mennesker, som liker å bli kjent med nye folk. Mange bruker også nettsiden kun for å finne en gratis plass å sove, men dette er som oftest ikke hovedgrunnen til at man velger å couchsurfe.

– Man møter utrolig mange kule folk, rett og slett!

Wåhlberg har kun hatt én ubehagelig opplevelse under reisene sine. Da var hun og en venninne i Amsterdam, og bestemte seg for å bli en dag ekstra. De sendte derfor ut en åpen forespørsel til den lokale gruppen, og fikk et positivt svar på Facebook, som de takket ja til. Hun forklarer at man ikke skal gjøre dette, og at man burde lese referansene til en person før man drar hjem til dem. Hun skjønte fort at denne personen ikke hadde gode hensikter da han nektet henne å se profilen hans. Da tok hun kontakt med den forrige verten, og han ordnet en ny boplass.

– Når man har bodd hos noen, skriver man en anmeldelse av denne personen. Hvis man skal bo hos en ukjent person, er det derfor lurt å finne en profil med mange referanser. Da har man det fra mange hold at dette er et bra menneske, forteller hun.

Knutsson og Wåhlberg under en av reisene sine.

Josefine Knutsson og Ingrid Wåhlberg under en av reisene sine. Foto: Josefine Knutsson

Sofa eller sightseeing
Når du registrerer deg på nettsiden, får du en egen profil. Der kan du skrive litt om deg selv, og det er viktig å gi et godt og korrekt inntrykk av seg selv som person. Da øker sjansene for at du får gjester du kommer godt overens med. På nettsiden kan du selv velge hvilke couchstatus du vil ha. Du kan enten låne ut sofaen din, eller du kan tilby deg å møte de reisende i byen. Da kan du for eksempel ta en kaffe eller en øl med dem, og vise dem litt rundt.

– Det du må ta hensyn til når du reiser på denne måten, er at du bor hjemme hos noen. Derfor kan du kanskje ikke feste hele natten, og du må ta hensyn. Jeg finner dette mye mer givende enn å oppleve en by som turist. Dette har gitt mersmak, så det blir nok ikke mye hotell på meg framover, sier Wåhlberg.

– Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at denne tjenesten er fullstendig trygg å bruke, men jeg har også bodd på 8-mannsrom på hostell, og det synes jeg var mer ubehagelig. Gjennom denne tjenesten har du mulighet til å få vite mer om bakgrunnen til personene du møter.

Josefine Knutsson har også benyttet seg av CouchSurfing, og de to har reist mye sammen.

– Jeg har hatt andre på besøk, og har bodd hos andre en rekke ganger. Jeg er veldig fornøyd med CouchSurfing, og vil absolutt anbefale det til deg som vil prøve noe nytt. Du får venner og kontakter over hele verden, og mange har kanskje en helt annen livsstil enn deg selv.

Hun forteller at hun har blitt kjent med mange nye mennesker gjennom tjenesten, flere med morsomme og spennende interesser.

Føles trygt
– Jeg føler meg trygg når jeg bruker CouchSurfing på reiser. Du snakker alltid med personen du skal sove hos, og hvis det ikke føles helt riktig, kan du alltids si ifra om at du heller vil sove en annen plass, sier Knutsson.

Toppbilde: Josefine Knutsson i Danmark. Foto: Josefine Knutsson

Stengt for kommentarer.