Lars Vaular blir forfatter

4. februar 2012 17:18 av Gitte Paulsbo 

Bergensrapperens tekster blir litteratur i den skjønnlitterære antologien «Gruppe 12».

Torsdag lanserte Kolon Forlag en skjønnlitterær antologi av tekster som ifølge forlaget selv er skrevet av «skribenter som vil prege fremtidens norske skjønnlitteratur». Mellom sidene finner vi blant annet dikt, manifester, heimstaddikting, brev, og en undersøkelse av Immanuel Kants spasergjengeri.  ”Gruppe 12″ er den tredje boken i rekken i en serie skjønnlitterære antologier, alle utgitt på Kolon forlag.  ”Gruppe 11″ kom ut i 2011 og “Gruppe 10″ i 2010.

̶   Mange av bidragene i antologien skrevet i sjangre og former som vanligvis sirkulerer i andre kretsløp enn det skjønnlitterære, og det er morsomt å kunne vise fram det skjønnlitterære potensialet i disse tekstene, forteller forlegger Karin Nygård, og legger til:

̶  Jeg tror enkelte av bidragsyterne selv har blitt overrasket over å oppdage det litterære som en mulighet i skrivingen deres.

Skjønnlitterær rap
Blant skribentene som har bidratt til prosjektet finner vi også bergensrapperen Lars Vaular, som har bidratt med tre av tekstene fra albumet «Du betyr meg».

̶  Det er et innmari spennede eksperiment, og det er jo gøy på få være med på noe sånt. Men tekstene mine er jo veldig muntlige, med vilje, så det var rart å se det på papir i begynnelsen, sier han.

Ideen om å sette Vaulars tekster i en skjønnlitterær utgivelse var det forlegger i Nygård som kom på. Deretter kontaktet hun Vaular, som sendte avgårde en rekke tekster. Av disse ble «Tåken», «100 sanger» og «Frykten» en del av det litterære verket.

̶  Det var vel i grunnen de tekstene hun syntes passet best. «Tåken» egner seg jo veldig bra, den ser jo nesten ut som et dikt. «100 sanger», derimot synes jeg det var litt vanskelig å få slik at det passet på trykk. Jeg slet litt med hvor jeg skulle ende linjene og dele opp teksten slik at poengene kommer frem. Jeg hadde egentlig lyst til å bruke noen helt andre tekster også, som ikke er blitt brukt i noe særlig før, men det lot seg ikke gjøre denne gangen, forteller rapperen.

Endret retning
Vaular har tatt en drastisk vending fra albumet «Helt om natten, helt om dagen» med radiohiter som , «Solbriller på» og «Det eneste eg vil er å ha det fett», til sitt siste album «Du betyr meg».

̶  Dette er noe jeg har gjort helt bevisst. Denne gangen har jeg forsøkt å lage et album som er mer skjerpet, mer gjennomtenkt. Jeg synes det er gøy å skape tekster som er åpne for tolkning, det er litt den funksjonen jeg har forsøkt å få frem her. For meg betyr jo tekstene noe konkret, men jeg liker det at folk kan tolke dem til å bety noe annet, alt ettersom hvem som hører på, sier bergensrapperen, men legger til at selv om han har produsert et album med en seriøs tone denne gangen, er det ingen som vet hva som skjer neste gang.

̶  Akkurat nå driver jeg å skriver låter med vanlige punchlines og slikt, legger han til.

Selv om “Gruppe 12” sies å inneholde fremtidens pionerer innenfor norsk skjønnlitteratur, kan ikke rapperen garantere hvor mye navnet Lars Vaular kommer til å dukke opp i flere skjønnlitterære sammengenger i tiden som kommer.

̶  Det er ikke sånn at jeg vil gi folk noen forventninger. Jeg har jo hatt litt lyst til å skrive bok tidligere, og det er jo en terskel for meg å være med på noe slikt, men for meg er det egentlig viktigst å skape noe eget, samme om det er bok eller musikk.

(Foto: Michael Angeles/Larsvaular.no)

Stengt for kommentarer.