Lauryn Hill rocket Spektrum – men skuffet

1. februar 2012 23:07 av Martin Arntzen 

Lørdag 21. januar var endelig 90 talls-legenden Lauryn Hill tilbake i Oslo etter flere år ute av rampelyset. Allikevel stod fansen igjen litt skuffet.

– Jeg synes dessverre konserten ble masete og innadvendt, og jeg savnet og forventet mer sjel og kjærlighet fra Miss Hill. Det organiske lydbildet fra plata var borte, og Lauryn var fraværende på scenen, sier bloggeren Hedda Gabler som var tilstede på konserten. Hun blogger under det samme pseudonymet.

Prisbelønnet album
På menyen stod hennes kritikerroste album ”The Miseducation of Lauryn Hill”, som var hennes debutalbum som soloartist i 1998

– Lauryn Hill albumet “the Miseducation of Lauryn Hill” er en moderne klassiker, som er like sterk lytting i dag som for ti år siden, eller om tjue år. Albumet er et tidløst og smakfullt konseptalbum om kjærlighetens mange sider.

Albumet, som også er hennes eneste studioalbum ble i sin tid belønnet med fem Grammy-priser, noe som er det meste for en kvinnelig artist noensinne.

– Både tekstene og musikken er sjelfull og ærlig, og har fått meg gjennom både forelskelser, kjærlighetssorg og glede. Jeg elsker dette albumet, mimrer Gabler før hun fortsetter:

At hun er et musikalsk geni er etter min mening udiskutabelt, og jeg tror hun en dag vil gjøre et heidundrandes comeback. Mens vi venter tålmodig på det, er det dessverre pinlig og vondt å se hvordan hun ødelegger sitt en gang så gode rykte med opptredener som den vi så i Oslo Spektrum på lørdag.

Seksbarnsmoren blir sett på som en av tidenes kvinnelige artister innenfor Hip-Hop og R&B, til tross for kun et studioalbum og flere år utenfor rampelyset. Artisten besøkte også Oslo Spektrum tilbake i 1999 som en del av den ”første” turneen av hennes kritikerroste album. Da hun returnerte til byen, dukket ca. 4500 dedikerte fans opp for å gjenoppleve en av nittitallets store idoler.

– Lauryn Hill har vært et stort forbilde for meg. Hun var mitt store ungdomsidol, og jeg glemmer aldri den forrige konserten i Oslo Spektrum i 1999. Det var, til da, den beste dagen i mitt liv og fremdeles et av mine beste konsertminner. Miss Hills sjelfulle stemme og kloke tekster har fått meg igjennom mange tankefulle tider opp igjennom årene, forteller Hedda Gabler.

Fremhevet rocken
Denne gangen fikk kanskje de fremmøtte en overraskelse da Hill entret scenen sammen med noe som lignet på et rockeband. I tillegg til de vanlige koristene hadde hun med seg blant annet en gitarist og en trommeslager.

– I stedet for å ta 90-tallslåtene inn i 2012 ved å bruke relevante soul- og hiphop-grep, og beholde det som fremdeles funker fra 1998 , har alt blitt pakket inn i en rockedrakt. Gitaristen som sto fremst på scenen blir det ultimate bildet på hva som har skjedd: med sine skinnyjeans og brede benstilling gjør han alt han kan for å både se og høres ut som en rockegitarist, mener Lauryn Hill-fan og blogger Martine Furulund, som påpeker at en litt skuffende konsert ikke endrer hennes syn på den amerikanske artisten:

– Alt i alt var ikke konserten bare en skuffelse for min del, selv om låtarrangementene var det. Lauryn Hill er fremdeles en fantastisk artist, og hun var energisk og solid på scenen. Som soulsanger og rapper er det få som kan måle seg med henne, og hun hadde også med seg en koristrekke som var imponerende å høre på, forklarer hun.

Lauryn Hill slo for alvor gjennom som medlem i gruppen The Fugees sammen med velkjente Wyclef Jean og Pras Michel. Etter hun fortsatte karrieren som soloartist har hun leverte flere hits, blant annet ”Everything Is Everything”, ” Ex-Factor”, Doo Wop (That Thing”), og ”To Zion”.

– Konsertens høydepunkt var da “To Zion” ble spilt, og vi i cirka tretti sekunder fikk høre Lauryn gjøre det hun gjør best, uten å bli forstyrret av et masete gitarriff. Dessuten løftet taket seg da de spilte noen av Fugees sine gamle hits, sier Furulund.

Comments

2 kommentarer to “Lauryn Hill rocket Spektrum – men skuffet”
  1. Ullrik Moksnes sier:

    Flott skrevet, Arntzen.