Lettbrus gjør deg fet

11. februar 2009 22:58 av Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg 

Mange går fra sukkerholdig brus til sukkerfri for å gå ned i vekt. Men norsk forskning viser at lettprodukter med aspartam kan føre til vektøkning, og at dette fettet vil legge seg rundt magen.
- Jeg tror det kan forklares ut fra at insulinet i kroppen vår ikke greier å skille mellom sukker og kunstig søtningsstoff. Jeg tror det øker fettvekta di, sier fedmeforsker Grethe Støa Birketvedt til NRK.
Sukkerfri betyr riktignok at produktet er fritt for sukker, men at det i stedet er tilsatt kunstige søtningsstoffer for å oppnå den samme, søte smaken. Et av de vanligste søtningsstoffene er aspartam. I de siste årene har det vært flere debatter om dette stoffet, og forskerne kommer ikke til enighet. Noen mener at det er kreftfremkallende, andre at det er ufarlig. En studie som italienske Cesare Maltoni Cancer Research Center, en del av den europeisk Ramazzini Foundation gjorde i 2005, viste at rotter som fikk kun små doser aspartam i kosten utviklet ulike former for kreft. Aspartam er også blitt forbundet med hjernesvulster, MS og en rekke andre alvorlige sykdommer. Men dette er de fleste nordmenn ikke klare over. Bloggeren Pål Elnan fra Molde skriver i sin blogg at han sikkert har unngått å få diabetes ved å drikke lightbrus. Han har nå gått ned i vekt og mener at lightbrusen har hjulpet han.
- Jeg drikker minst en og en halv liter lightbrus hver dag og har aldri hatt noen bivirkninger, sier Elnan.Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet mener at barn under tre år ikke bør ha i seg kunstige søtningsstoffer. Allikevel har norske myndigheter godkjent aspartam. Mange andre land vurderer å forby aspartam. Fillipinene har innført forbud mot import og bruk av søtstoffet. Og I USA blir piloter i U. S Airforce av sin egen arbeidsgiver bedt om å avstå fra å drikke lightbrus med aspartam, av hensyn til faren for mulig påvirkning av hjernen, melder VG.

Er aspartam er trygt?

Matportalen skriver at European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert studien som European Ramazzini Foundation gjennomførte i Italia og konkluderer med at studien ikke er god nok. Og dermed ikke gir vitenskapelig bevis for at aspartam kan forårsake kreft. Det er derfor ikke en vitenskapelig grunn til å revurdere aspartam. Mattilsynet har tillit til EFSAs vurdering.
Mattilsynet i Trondheim og Orkdal sier at den mengden vi finner i varene i Norge er helt trygge.Norges Diabetesforbunds informasjonstjeneste råder innringere til å følge Statens råd for ernæring og fysisk aktivitets råd. Og de mener at aspartam er like greit som andre søtningsstoff.

Slanking

Mattilsynet mener at kunstigsøtningsstoff er et godt alternativ til sukker, med tanke på vekt og sukkerinntak. Men at man bør være forsiktige med inntaket.
Mange går fra sukkerholdig brus til sukkerfri for å gå ned i vekt. Men norsk forskning viser at lettprodukter med aspartam kan føre til vektøkning. Og dette fettet vil legge seg rundt magen.Kristin S.Forford er kursleder i slankeimperiet Grethe Roede. Hun har 20 års erfaring med slanking og fraråder sine kunder å drikke mye lightbrus.
- Jeg tror det er farlig og klarer ikke å stole på at det er trygt. Jeg kan se det på folk som
drikker mye lightbrus, mange har store mager, sier Forford.

Fakta om Aspartam

-    Aspartam er et kunstig, ikke-karbohydrat-type intenst søtningsstoff.
-     Stoffet kom på markedet i 1991 og er godkjent av norske myndigheter.
-    Aspartam er 200 ganger søtere enn vanlig sukker.
-    Stoffet er koblet opp til migrene, hjernesvulster, kreft, MS, søvnproblemer og humørsvigninger, uten at dette har blitt støttet av senere forskning.
-    Barn under tre år skal ikke ha i seg kunstig søtstoff.
-    Aspartam er et energifattig søtningsstoff, også kalt intense søtstoffer.
-    Stoffet har en kraftig søtningseffekt, men gir nesten ingen energi til kroppen.
-    Blodsukkeret øker ikke ved inntak av aspartam, og er derfor gunstig for diabetikere.
Kilder; Wikipedia, Mattilsynet, Sosial- og helsedirektoratet.

Varer som inneholder Aspartam:

Collett vitaminbjørner
Cola light
Cola Zero
Fun light Ice Tea
Fun light
7up Free
Solo lett
Imsdal Pære og Ingefær, Solbær og Sjasmin
Mozell light
Pepsi Max
Farris PLUSS
Fanta Free
Stimorol
Extra
Bentasil
Mentos med Xylitol
Ricola Original Herb sukkerfri
DENT halslinser
Getorade sportsdrikk
Fisherman’s Friend
FRISK pastiller
Läkerol DARK lakrispastill
Dietorelle sukkerfri toffee

Stengt for kommentarer.