Oslo Fashion Week skuffer igjen

31. januar 2012 16:06 av Thea Roll Rakeng 

Årets norske moteuke har to visninger pr. dag. I Stockholm og København har de ni. De profesjonelle i bransjen søker seg til utlandet.

– En del norske designere velger å ha visningene sine i København istedenfor i Oslo, noe som er synd, sier moteekspert i ELLE, Caroline Skjelbred (27).

Skjelbred har likevel forståelse for at mange norske designere velger en større arena som Copenhagen Fashion Week.

-Flere internajonale motejournalister er blandt publikum. Både fra Vouge og Style.com, sier Skjelbred.

Oslo Kongressenter åpner dørene mandag 6. februar for årets moteuke. Det presenteres kun elleve visninger hele uken og har en markant nedgang fra samme tid året før. Stockholm Fashion Week åpnet mandag denne uken med ni visninger første dagen.

Skjelbred mener det er synd at publikummet på OFW stort sett er bloggere og kjendiser, og ikke journalister og innkjøpere slik det er i de andre skandinaviske moteukene.

– Oslo kunne hatt en sær og trendy fashion week, men det hadde nok blitt utrolig tidkrevende for internasjonale bransjefolk å komme til Oslo når det kun vises et par show pr. dag, sier moteksperten.

«It-jenta» Skjelbred legger til at det er mange dyktige norske designere, men belyser en sentral problemstilling som kanskje kunne ha vært unngått;

– OFW har tidligere vært arrangert samtidig som Copenhagen Fashion Week og Stockholm Fashion Week, og det er jo heller ikke bra. I år krasjer den med New York Fashion Week, sier Skjeldbred.

Misnøye rundt mote-Norge
– OFW fortsetter å være en moteuke som ikke klarer å hevde seg internasjonalt på grunn av virkelig få designere, mener modellen Ada Kristine Nilsen (21).

Nilsen har deltatt på Oslo Fashion Week hele åtte sesonger. I år skal hun gå for Moods Of Norway, Line Of Oslo og Nåløyet. Hun mener den største forskjellen på OFW og moteuker i andre land er at Norge ikke har en felles oppslutning rundt arrangementet. Mange av de store designerene velger å ikke delta på Oslos moteuke, men har heller separate visninger.

– Det skal sies at det gjennom mange år har vært stor misnøye rundt mote-Norge. Dette er spesielt tydelig backstage under showene hvor det er mye klaging ute og går, sier modellen. Hun legger ikke skjul på at moteuken i Oslo sliter med å henvende seg til bransjefolk, og at publikum stort sett består av venner og familie.

Høyt nivå på OFW
Intiativtaker og eier av Oslo Fashion Week, Pål Vassbottn (49), forteller i et intervju med nettsiden Aktiv i Oslo at moteuken i Oslo har fått gode tilbakemeldinger internasjonalt.

– Vi har hatt besøk av folk fra New York som har jobbet med moteuker over hele verden. De er overrasket over nivået hos oss, og det er morsomt. Vi mangler bare et par toppdesignere til for å holde internasjonal klasse, sier Vassbottn til nettsiden.

Vassbottn innrømmer likevel at det må endringer til for å løfte kulturarragementet videre.

– Vi ønsker å gi designerne enda bedre forhold og bedre visninger. Problemet er at å heve nivået på visningen koster veldig mye penger. Vi snakker om flere millioner. Vi har et forbedringspotensiale, men vi har ikke penger, sier Fashion Week-gründer Pål Vassbottn til Aktiv i Oslo.

(Toppbildet: Catwalkfinale under Oslo Fashion Week 2011. Foto: Thea Roll Rakeng)

Stengt for kommentarer.