Kunst

6. februar 2009 14:34 av Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg 

Det kan virke som om at man i dagens samfunn kan lime en ølkork på ei plate og kalle det kunst. Hva er egentlig kunst?

Når jeg hører ordet kunst, tenker jeg først på bilder. Men kan det kalles kunst når Marianne Aulie bader naken mens hun gnir seg mot et av sine malerier (som for øvrig kunne vært malt av et barn), som om det skulle vært en flytemadrass? Kan man kalle en sort flekk på et hvitt lerret kunst?

Musikk blir kalt kunst. Vivaldi, Bach, Mozart og Grieg. Kunst i bøtter og spann. For ikke å glemme opera. Opera er virkelig kunst. Jeg har selv vært så heldig å stå vakt under Operafestukene i Kristiansund. Smilende ikledd min tradisjonsrike bunad fra Hardanger. I det de var på vei inn i salen med sine pelskåper med et glass vin i hver hånd, fikk jeg gleden av å nikke høflig og smile til Nordmøres sosietet. Det er ikke uten grunn at baren er åpen under hele forestillingen. Flere av de prominente gjestene var både en, to og tre turer innom for påfyll.

Kan det kalles kunst når den feite frontfiguren i Turboneger ”Hank Von Helvete” skriker ”I Got Erection” mens han trekker ned buksa, snur ryggen mot publikum og putter en påtent rakett i rumpa?

Klassisk ballett og moderne dans har også fått kunststatus. Men er det kunst når tidligere glamourmodell, Lene Alexandra Øyen vrikker febrilsk på alle kroppsdelene hun har, i beste sendetid på riksdekkende fjernsyn?

Litteratur er også kunst. Men er bøkene til Ibsen, Hamsun, Skram og Bjørnson mer kunst enn en tegneserie av Christopher Nielsen?

Det er vanskelig å definere hva som er kunst og ikke. Hva som blir sett på som kunst er individuelt, og jeg kan bare svare for meg selv. For meg er det kunst å se 30 dansere gjøre de samme bevegelsene samtidig. For meg er det kunst når noen har laget en sang, enten det er klassisk eller rock. For meg er det kunst når et menneske kan sette min fantasi i gang ved å fargelegge et lerret.

For meg er kunst noe som et menneske har brukt tid, tanker og kreativitet på å lage. Kunst er ikke forbeholdt de rike som har råd til å gå i operaen for å drikke vin. Kunst er for alle.

Stengt for kommentarer.