Synestesien skaper musikk


5. desember 2011 15:55 av Siv K. Berg 

Robert Smith-Hald (41) ble diagnosert med synestesi. Sykdommen resulterte i den nye platen, Thou Mayest.

Platen er allerede klar, men blir ikke sluppet før på våren. Artisten forteller at inspirasjonen kommer fra en heller uvanlig måte. Han fikk diagnosen synestesi i 2006. For folk flest innebærer dette å se bokstaver eller tall i farger, men Robert opplever sansene sine som musikk.

– Bevegelser gir idé til rytmer og lyd, forklarer han.

– Konstant en ny låt
Dette er den andre platen til Smith-Hald, men det er først nå han letter på sløret og forteller om sykdommen.

– Sansene blir om til musikk i hodet mitt. Bevegelser gir idé til rytmer og lyder. Jeg har konstant en ny låt fra ting jeg ser, informerer artisten.

Det var spesielt en tidlig morgen da han merket sysentesien på sitt sterkeste. Etter å ha spilt på Madam Felle sitt juleshow og drukket litt for mye vin, våknet han opp med tidenes hodeverk neste dag og høy musikk.

– Jeg våknet til at naboen spilte en låt så ufattelig høyt. Det var i alle fall det jeg trodde. Jeg sto opp og skulle til å be naboen skru ned musikken. Men da jeg gikk ut, oppdaget jeg at musikken var like høy. Jeg lukket øynene, og musikken ble borte. Jeg åpnet øynene, og musikken var tilbake. Det viste seg at låten var i hodet mitt, og ble selvsagt skrevet ned med en gang.

– Beste musikalske opplevelse
Hans første plate ble spilt inn i Bergen, men denne gangen tok han turen til Amerika.  Albumet har fått navnet Thou Mayest og vil komme på markedet i mars.

– Den nye platen blir tusen ganger bedre enn den forrige! Den ble spilt inn i Nashville og var den absolutt beste musikalske opplevelsen jeg har hatt. I løpet av syv dager spilte vi inn platen, og energien var på topp. Opplevelsen var helt ubeskrivelig, og det høres godt på innspillingene, forteller Robert med entusiasme.

Egentlig skulle hele bandet være med over dammen, men det var bare gitaristen som hadde råd til turen. Dette kom i god smak for lydteknikerne i Nashville.

– Teknikerne hadde en kontaktbok uten like, og ble overlykkelige da de fikk høre at bare gitaristen kom. Dermed kunne de booke inn folk til å spille trommer, fele, bassgitar og så mye mer.

«Du kan»

Albumnavnet Thou Mayest ble inspirert av John Steinbeck. Thou Mayest betyr «Du kan», noe han selv mener ikke henger sammen med budskapet fra oppveksten. 14 år gammel flyttet han til Norge, men før den tid bodde Robert diverse plasser i Amerika.

– Jeg vokste opp i sekten Camphill i USA. Oppveksten min hadde både sine positive og negative sider. Jeg ikke fikk lov til å se på TV eller høre på radioen. Jeg var glad i musikk, men fikk ikke lov til å spille. Dermed lagde jeg låter i hodet mitt. Det eneste jeg fikk spille, var tverrfløyte og munnspill. Men munnspillet fikk jeg bare lov å spille i skogen.

Og det var akkurat i skogen at han oppdaget Elvis. I et forlatt skur, fant Robert en LP av Elvis og en vinylspiller. Låten ble spilt, og artisten hadde hørt rock&roll for første gang. Mye har skjedd siden den gang, og forholdet til troen er ikke helt som den Camphill skulle ønsket.

– Jeg har et ambivalent forhold til tro, og det går mye igjen i tekstene mine, forteller han åpent.

Robert Smith-Hald skaper musikk ved hjelp av sykdommen Synestesi.

Stengt for kommentarer.