Le Havre

28. oktober 2011 14:31 av Joakim Myhre 

En sjarmerende film som varmer om hjertet.

Le Havre er regissert av den finske regissøren Aki Kaurismäki. Her skildrer han problematikken rundt ulovlige flyktninger på en særegen og vakker måte.

Historien er enkel og utspiller seg i byen Le Havre i Nord-Frankrike. Skopusseren Marcel Marx er ikke den rikeste, og har ikke den største forutsetningen for å leve det gode liv. Konen hans Arletty blir livstruende syk og sendt på sykehus. Legene holder motet oppe og forteller at mirakler kan skje. ”Ikke i mitt nabolag” svarer, Arletty.

Men det er akkurat det som skjer. Mens hun ligger på sykehuset, møter Marcel den afrikanske gutten Idrissa – en ung flyktning som ønsker å bli gjenforent med moren i London. Marcel bestemmer seg for å ta hånd om gutten. Med god hjelp fra sine naboer, gjemmer han gutten og skaffer midler for å få han over til London. Hele tiden er byens politimester Monet på jakt etter Idrissa. Etter hvert havner også Marcel i politiets søkelys.

Filmen starter med å skildre det vanskelige hverdagslivet. Vi får raskt sympati med karakterene. Håp og kjærlighet fyller filmen. Moderne gjenstander eksisterer ikke. Handlingen foregår i enkle vilkår i 50-talls stil. Et grep som gjør at fokuset hele tiden ligger på det varme forholdet mellom menneskene. Noe som blir formidlet godt av dyktige skuespillere. De får alt til å virke ekte og drar seerne inn i deres univers. Et univers hvor gode intensjoner er det som gjelder. Et sted hvor man stiller opp og hjelper hverandre.

Dette er en optimistisk og viktig film. En film som minner oss på at penger ikke betyr noe. Omsorgen for hverandre er det største og overvinner alt. Filmen gir oss ikke svar på hva vi skal gjøre med problematikken rundt flyktninger, men viser oss at vi må omfavne og ta vare på de som trenger det.

Mirakler kan skje. Ofte når man venter de som minst.

Et rørende verk som kan presse frem en tåre i øyekroken til alle.

Terningkast: 5

Stengt for kommentarer.