Modellykke kommer ikke av seg selv

14. september 2011 1:06 av Juni Wendelin Fasting 

Nora Vaar Nøtsund Bothner er 90 centimeter rundt hoftene – ikke 89, likevel får hun modelloppdrag i Paris og London. Det hjelper å ta ting med et smil.

I fjor høst reiste nitten år gamle Nora Vaar Nøtsund Bothner fra Kragerø til Paris for å prøve lykken som modell i utlandet.

– Det var dritskummelt. Jeg var helt alene og ante ikke hva som skulle skje. Modellbyrået mitt i Norge hadde ordnet en avtale med et byrå i Paris, sier Bothner og forteller at hun flyttet inn i en leilighet midt i Montmartre, sammen med flere jenter fra mange ulike land.

Om kveldene fikk de e-post av byrået om hvor og når det var castings. Hun måtte selv lete gjennom kartboken og rote seg alene frem til riktig sted, for så å få to minutter med juryen før de smalt boken igjen – uten noe tegn til om de likte henne eller ikke.

Men hun fikk fort positivt svar. Allerede andre dagen fikk hun jobb – en visning for L`Oréal i Spania.

Én centimeter for mye
Bothner forteller at byrået i Paris så på henne som et produkt. De brydde seg ikke om henne som person. De ba henne om å skifte stil og slanke seg rundt hoftene.

– Jeg trodde nesten ikke at de mente det da de sa at jeg måtte slanke meg, sier tyveåringen som tilsynelatende ikke har et gram for mye på kroppen.

Idealmålet er 89 centimeter og ikke 90 centimeter rundt hoftene slik Bothner hadde, og da måtte det bort. Den unge modellen reagerte med latter.

– Jeg tenkte: «Er det virkelig?». Han skjønte ikke hvorfor jeg lo. Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal bry meg om sånt. Blir jeg for feit slutter jeg. Det er heldigvis ikke livet mitt. Jeg skal utdanne meg og jobbe. Hadde jeg gjort det fordi jeg måtte hadde jeg ikke hatt det noe gøy, sier Bothner og understreker hvor deilig det er at hun kan reise hjem når hun vil.

Hun nektet å slanke seg og forteller at hun spiste noen ekstra croissanter på trass.

Bedre i London
– Det gikk greit i Paris. Jeg fikk jobber for ulike kataloger, magasiner, gikk visninger og andre småjobber her og der. Det gikk akkurat rundt, verken mer eller mindre, forteller Bothner.

Etter noen måneder hjemme i Norge merket hun suget etter å ta bilder igjen og reiste til London for å prøve seg som modell der.

I London hadde hun ikke et byrå til å hjelpe henne å finne castinger. Sammen med en modellvenninne bestilte hun hotellrom for tre dager og reiste. Allerede første dagen hadde hun hellet med seg og tegnet en avtale med et byrå, og begynte fort å få jobber.

– I England var folk mer åpne og byrået sendte meg på mange gode castings, sier Bothner, tydelig mer imponert av oppholdet i London fremfor det i Paris.

Viktig med utdannelse
Ved siden av småjobber som modell i Norge studerer Bothner historie på universitetet.

– Jeg planlegger en ny tur til London i oktober og en i januar, men hvis det går utover skolegangen dropper jeg det. Jeg reiser ikke hvis det fører til at jeg stryker på eksamen.

– Det er en overfladisk bransje. Men de som kommer langt er smarte mennesker. Man må være det for å få det til. Det er blant annet lurt å kle seg som man er rik. Da ser det ut som man tjener mye penger som igjen betyr at man er en populær modell, forteller modellen. Selv forklarer hun at hun så litt «shabby» ut. Hun liker å gå med store herrejakker og ryggsekk.

Gjør mye selv
– Hvis man virkelig vil må man jobbe hardt og stå på. Jeg tar mye initiativ selv. Det er nå jeg har tid. Jeg kan ikke vente til jeg blir gammel.

I Norge har Bothner blant annet vært avbildet i d2, Dagbladet og Spirit. Hun har blitt vist på God Morgen Norge og gått visninger for blant annet Bjørn Borg, Fretex, Fam Irvoll og Baltak og Selvik. Snart er hun å se i magasinet Henne.

Stengt for kommentarer.