Reiser inn i historien

9. september 2011 11:28 av Camilla Orfjell 

Med sine mange år som journalist i TV2, har Jan Ove Ekeberg nå valgt å bli historisk krimforfatter. Nå er oppgjørets time i hans nye bok kommet.

Jan Ove Ekeberg leser høyt fra boken sin << I sverdets tid>> FOTO: Camilla Orfjell

Gjennom sitt yrke som journalist, innehar Ekeberg evnen til å jobbe strukturert og disiplinert. Han gir sterkt  uttrykk for at erfaringen med å drive research, kom godt med når boken skulle skrives.

–Det å kunne sette ting inn i system var viktig for meg når jeg skrev <<I sverdets tid>>, sier Jan Ove Ekeberg.

Han har skrevet boken som går langt tilbake i tiden, over 800 år. Når han gjorde research til boken, ble alt fra Sverresagaen, og skaldekvad lest. Noen av personene er oppdiktede, men en er laget med et lite utgangspunkt i han selv. Nemlig hovedpersonen Sigurd.

På spørsmål fra Norgesnytt.eu om han hadde lagt mye av seg selv i personen, svarte Ekeberg at det ble et litt pinlig spørsmål.
– Pinlig egentlig, for han var jo en kjekk fyr da, svarte han.

Latteren bryter ut, og den forberedte spørsmålslisten hentes frem igjen.

Ekeberg forteller videre at han har benyttet seg av den evnen han har til å kunne spille film i hodet, for å se for seg hvordan dette blir fremover. Dette er kunnskap han har tillært seg gjennom sin karriere som journalist.
– Når jeg da kommer på noe, ja da er det bare å komme seg til nærmeste pc, uttaler han.

Overgang
Fra biografier om Yngve Hågensen, og andre personer, var overgangen stor fortalte han.
–Når man skriver biografi skal man gi leseren et umiddelbart inntrykk av personen. I en roman er det nesten motsatt. Der skal man sørge for å henge leseren på og bringe den videre inn i historien, sier Ekeberg.

Han forteller videre at det han brukte mest tid på når boken skulle skrives, var å knekke den litterære koden.
– Det er en spesiell form for skriving, sier han.

På bakgrunn av sin utdannelse som arkeolog fant han temaet interessant. Boken har blitt til historisk spenningsroman, som omhandler kampen om kirken og kongen, og overgangen til kongemakt på 1200-tallet.
– Hvorfor ikke skrive om noe fra norsk historie? Vi har jo så mye å ta av, avsluttet Ekeberg.

Den velkjente nyhetsmannen fra TV2, Jan Ove Ekeberg understreker at hvis du som leser begynner å gråte, eller blir sint på noen karakterer i boken, har du som forfatter oppnådd det du vil.

Stengt for kommentarer.