Vil slå knockout på norske regler

2. februar 2011 23:54 av Juni Wendelin Fasting 

Mixed Martial Arts (MMA) er en ulovlig kampsport i Norge. Likevel er det lov å trene, og norske utøvere går i kamp i utlandet.

– Jeg syns Norge er litt molbo på sånne ting. På andre områder ligger vi foran andre land, men her henger vi ikke helt med, sier Thomas Moon Lee (tidligere Hytten) som er utøver av MMA og tydelig oppgitt over forbudet.

Mixed Martial Arts er en kampform som samler ulike kampsporter. Man bruker blant annet slag, spark og bakkekamp. Reglementet går mer ut på hva som ikke er lov fremfor hva som er lov. Det finnes ikke et internasjonalt organ som regulerer sporten. Reglene kan derfor variere etter hvor kampene blir holdt.

Må endre reglene
Norges Kampsportforbund (NKF), bokseforbundet og kickboxingforbundet har hver for seg søkt om godkjenning til å organisere konkurranser hvor det er tillatt å vinne på knockout – og har fått slik godkjenning for henholdsvis karate, taekwondo, wushu, boksing og kickboxing for 3 års varighet.

– MMA er internasjonalt organisert i bryteforbundet. I Norge har de ikke kommet så langt som til å organisere seg innenfor den offisielle idrettsbevegelse, forteller Trond A. Søvik generalsekretær i Norges Kampsportforbund.

Norges Bryteforbund (NBF) vil se endringer av sporten før de tar den til seg.

Thomas Moon Lee Hytten Vs. Oriol Gaset. Foto: Simen Kjellin

– Nye idretter må operere innenfor rammene til Norges Idrettsforbund (NIF), forteller Ole-Willy Molnes, president i Norges bryteforbund.

– Vi tar gjerne en dialog med MMA-miljøet for å diskutere muligheten for at sporten organiseres under vår paraply i fremtiden, sier Molnes.

Thomas Formo, medeier og trener på MMA Trondheim, sier han er klar over at det jobbes med å få inn sporten innenfor andre regler enn de internasjonale.

– I Norge er det påbudt med hjelm. Det er veldig dumt fordi det er så mange måter den kan komme i veien på. For eksempel hvis motstanderen holder deg fast i en kveleposisjon er det umulig å vri seg unna. I tilfelle måtte det bli laget en tynnere spesialhjelm, sier Formo.

Vold satt i system
Seksjonsoverlege og leder av traumeutvalget ved Sykehuset Telemark, Haagen Thorne har tidligere uttalt seg til nrk.no om MMA: «Jeg betrakter dette som vold satt i system. Dette er direkte livsfarlig, og en lek med liv og helse.»

Moon Lee er helt uenig, og sier at kampsport ikke er vold:

– Det må være aggresjon til stede for at det skal være vold. Kampene er mer en test av egne ferdigheter, fremfor en konkurranse om å skade den andre mest mulig.

Han forteller at de to utøverne i ringen er der frivillig og at de tilpasser seg hverandre. I tillegg har de en ringleder som er kjent med teknikken, og passer på at de ikke går for langt.

– Alle utøverne vet at dersom vi tøyer grensene for mye kan det føre til at vi blir så skadet at vi ikke kan kjempe på lenge. Det er det jo ingen som vil, forteller Moon Lee.

Han tror forbudet kommer til å bli opphevet om ikke lenge.

– Folk ser hvor stor sporten er. I Japan er det den tredje støste publikumssporten. I USA har MMA tatt over for proffboksing. Utøverne er store stjerner, forteller han.

Nordmann i kamp

Moon Lee har tidligere vunnet både norsk og nordisk amatør-MMA to ganger. I tillegg ble han European Grand Prix Champion i 2005.

19.mars skal han i ringen igjen. Denne gangen i Sverige mot Per Eklund.

– Jeg ser på det som et comeback. Jeg har ikke hatt det

samme drivet på mange år. Per Eklund har kun tapt mot store navn. Jeg er den eneste han har gått uavgjort mot. Hvis jeg slår ham er jeg tilbake i toppen. Jeg tror jeg har gode muligheter for å klare det, forteller Moon Lee.

– Jeg tror Eklund er favoritt, men det blir nok ikke en lett match, sier Jani Lax i Vision FC som arrangerer kampen. Han understreker at Hytten og Eklund gikk uavgjort i 2003.

(Toppbilde: Sloss for MMA i Norge. Thomas Moon Lee Hytten mot Alexander Izidro. Foto: Robert Swann, mmauniverse.com)

Comments

En kommentar to “Vil slå knockout på norske regler”
  1. Utrolig bra tiltak!

    Håper vi klarer å få igjennom et brukende regelssett!
    Og tenk, MMA er ikke en gang en idrett i Norges Kampsportforbund!

    Lykke til på kampen din Thomas!

    Jeg skal fighte 12 februar i danmark!:)