Shutter Island

26. september 2010 16:48 av Christian Monge 

Hvem kan man stole på, hvis man ikke kan stole på seg selv?


Det er 1954 og U.S. Marshal Teddy Daniels (spilt av Leonardo Di Caprio) blir kalt inn til å etterforske forsvinningen av en kvinnelig pasient på Shutter Island, et sinnsykehusinstalt for straffedømte fanger. Teddy Daniels blir assistert av hans nye partner Chuck Aule (spilt av Mark Ruffalo), og de finner fort ut at dette ikke er en normal forsvinningssak. Etter hvert som etterforskningen skrider framover ber Teddy om å få se på arkivene til den aktuelle pasienten, noe sykehuset nekter ham. Flere sjokkerende og grusomme hemmeligheter om sykehuset og deres ansatte blir deretter avslørt. Teddy og partneren hans blir under etterforskningen fanget på øya etter en kraftig storm, og spesielle hendelser og flere hemmeligheter fører til at Teddy begynner å tvile på alt og alle- sitt eget minne, partneren, til og med sin egen forstand.

Leonardo Di Caprio og Martin Scorsese jobber nok en gang sammen i denne nervepirrende thrilleren (The Aviator). Den prisbelønnede regissøren Martin Scorsese har fortalt i intervjuer at han så Alfred Hitchcocks film Vertigo flere ganger for å hente inspirasjon til å lage Shutter Island. Og Scorsese har åpenbart lært mye fra skrekkmesteren. Helt fra åpningsscenen av Shutter Island sitter vi med en uhyggefølelse som klorer seg fast og brer seg gjennom hele kroppen. Filmen inneholder mange velkjente skrekkfilmelementer. Grå celler, mørke, våte fangehull, lyspærer som blinker, elektriske piggtrådgjerder og bratte klipper i pøsende regn, alt dette uten at det blir for klisjeaktig.

Rollebesettingen i filmen er imponerende. Ben Kingsley og Max von Sydow skinner i rollene som institusjonens ledende psykologer. Chuck Aule gjør en god jobb som assistent, men det er liten tvil om at det er blikkfanget Leonardo Di Caprio som bærer filmen. Hans tilstedeværelse på skjermen er unik, og dette er nok en gang et mesterverk av den talentfulle skuespilleren.

Hele filmen gjennom sitter man med en følelse at uventede ting skal skje. Man starter med å gjøre opp en mening om filmen, som allerede i neste scene blir byttet til en ny teori. Legg i tillegg til en slutt som er flertydig, så har man en film man vil diskutere i lang tid fremover. Det er vanskelig å tro at filmen varer i over to timer når den er ferdig. Shutter Island har alle elementene en god film skal ha; teknisk sett perfekt, visuelt feilfri og med en fin blanding av spøk og spenning på den ene siden, seriøst skuespill og tematisk alvor på den andre.

Terningkast 

Stengt for kommentarer.