Redd for å reise til Egypt

27. januar 2009 20:57 av Lars Rustgaard Ramsøy 

Konflikten mellom Israel og Palestina gjør at mange nordmenn er bekymret for å feriere i nabolandet Egypt. – Da det brøt ut krig rett før vi skulle reise ned ble jeg veldig bekymret, sier Kari Haugen fra en solstol i Luxor, Egypt.

EgyptHaugen hadde bestilt turen sin til Egypt flere måneder før konflikten i midtøsten blusset opp og hadde ikke forventet å reise til et land i en region med krig. Ettersom Egypt og Israel har en historie med skjørt diplomati bak seg, var Haugen redd for at konflikten kunne spre seg og påvirke hennes opphold i Egypt. Selv om Luxor ligger langt unna grensen til Gaza forteller hun at både terrorisme, militære operasjoner og stengte flyplasser bekymret henne i dagene før avreise.

- Hvis krigen hadde startet før jeg bestilte, så tror jeg at jeg hadde ventet med å reise, eller valgt et annet reisemål, sier Haugen.

Væpnede vakter
Oppholdet har ifølge Haugen allikevel ikke blitt påvirket av krigshandlingene på Gazastripen. Hun bekrefter derimot at hun har, med sin turistgruppe, passert mange sikkerhetskontroller, og at
væpnede politifolk og vakter har fulgt dem gjennom hele turen. Haugen understreker at hun kun var urolig i forkant av turen, og at hun har ikke har følt seg utrygg i løpet av turen.

På utenriksdepertementets sikkerhetsside for Egypt heter det at “De fleste reiser til Egypt går trygt og uten spesielle problemer. Reisende bør imidlertid være på vakt, og ta fornuftige forholdsregler”.

Påvirker ikke reisestrømmen
Tre av de største turoperatørene i Norge Apollo, Star Tour og Ving sender årlig ned tilsammen mellom 30 000 og 40 000 nordmenn til Egypt. Alle tre forteller at urolighetene i Gaza ikke har påvirket reisestrømmen til Egypt. Det er like mange nordmenn som reiser til Egypt nå som samme tid ifjor. De har heller ikke fått flere avbestillinger enn normalt, og knapt nok noen henvendelser om det er trygt å reise ned.

- Vi har hatt én henvendelse om Sharm El Sheikh, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.

Hun vedgår at det kan bli svingninger i antall turister som besøker landet hvis krigshandlingene fortsetter i Gaza, men hun tror at markedet holder seg noenlunde stabilt. Begby er overbevist om at konflikten må utvikle seg på en helt spesiell måte hvis dette skal påvirke turismen til Egypt. Det må sannsynligvis må gå til det skritt at Egypt blir direkte involvert i krigføring, for at turistene skal svikte landet ifølge informasjonssjefen.

- Midtøsten er mer enn en krigssone

Hun forteller videre at Egypt var verdens første turistmål, og har enorme kulturelle verdier. I tillegg har det vært uroligheter i regionen i mange år uten at det har gått ut over turismen som derimot har økt de seneste årene. Turister er landets viktigste inntektskilde og deres sikkerhet er ifølge Begby uhyre viktig for landet. Turister blir veldig godt passet på forteller hun.

- Vi ville ikke sendt ned turister hvis de ikke var trygge, konkluderer Begby.

Stengt for kommentarer.