Svinaktig lureri

19. september 2010 22:55 av Christian Monge 


Det er nå litt over år siden svineinfluensaen herjet som verst i Norge og resten av verden. Media var med på å skape et fryktinngytende bilde av hva som kunne skje dersom du fikk denne forferdelige sykdommen. Det var nesten umulig å finne en avisforside som ikke var preget av ordene død og pandemi. I november i fjor var det registrert 25 dødsfall i dette landet som direkte kunne knyttes til svineinfluensaen. Det er en kjennsgjerning at selv vanlig influensa tar livet av mange mennesker i Norge hvert eneste år. Dette forholdsvis lave dødstallet hindret likevel ikke folk i å gå «bananas». Flere og flere mennesker begynte å gå med munnbind for å holde parasittene unna. Folk utvidet intimsonen sin med flere meter, og mange i den eldre generasjonen ble så redde at de ikke var å se utendørs lenger. Det var derfor stor jubel langs det langstrakte landet da helsemyndighetene bestilte 9,4 millioner doser vaksine til folket. Nå hadde man nesten nok doser til å sette en sprøyte i armen og to i rompa.
Vaksinen ankom landet med en varm anbefaling til samtlige innbyggere om å møte opp på det lokale sykehuset for å motta sprøyten. Køene på sykehusene lot ikke vente på seg. Jens Stoltenberg kunne stolt vise seg fram på tv og vise at også han tok vaksinen, dersom noen der ute skulle være i tvil. Det viste seg at mange var i tvil, med god grunn. Sammenlignet med vaksiner som brukes ved vanlig sesonginfluensa, var denne vaksinen forholdsvis lite utprøvd. Dette har tydelig kommet fram i ettertid. Denne informasjonen ble aldri gitt til forbrukerne, som lykkelig utvitende dro opp ermene for å motta stikket, slik at de kunne fortsette med sine daglige gjøremål uten munnbind. Hvis man ikke spør, vil man heller aldri få vite.
Det ble også avklart at flere av de internasjonale ekspertene som anbefalte vaksinen, tilfeldigvis var tilknyttet legemiddelindustrien. Disse ekspertene kan le hele veien til banken, da vaksinen kostet Norge alene 600 millioner kroner.
Helsemyndighetene opplyste at bivirkningene ved vaksinen normalt ikke ville være større enn hva som er tilfellet ved vanlige influensavaksiner. Normalt sett ville altså ikke flere personer få påvist sykdommen narkolepsi, noe som flere personer i Norge og resten av verden fikk etter å ha vaksinert seg. Finland er et av landene som stoppet vaksinasjonen på grunn av mange tilfeller narkolepsi blant barn.
Helse-Norge fant etter hvert ut av at de hadde gått på en kraftig smell, og ba om å få slippe å kjøpe den siste tredjedelen av vaksinedosene. De kunne trekke et lettelses sukk da de fikk innvilget ønsket sitt. Kommunene sitter fortsatt å ruger på flere millioner sprøyter som folk ikke vil ta. Hele Norge har nå mulighet til å vaksinere seg mot en sykdom som nesten er fraværende, selv på landsbasis. Først nylig ble vaksinesaken gransket, for å se om helsemyndighetene gjorde noe galt. Pandemien er nå offisielt avblåst, og et nytt utbrudd er heller tvilsomt ifølge helsevesenet.. Det er godt å vite at at det ligger fire millioner vaksinedoser til rådighet dersom de nok en gang skulle ta feil.

Stengt for kommentarer.