Cosplay-gleder i Oslo

5. september 2010 20:33 av Alejandro Decap 

I vinter går kåringen av Norges første cosplay av stabelen under arrangementet Coscon. I følge cosplayeren Grethe Bentsen er det mye arbeid som må gjøres før et slikt arrangement.
Grethe Bentsen

I oktober blir det for første gang avhold en ren cosplay konkurranse i Norge, der landets beste innenfor aktiviteten skal kåres. Til tross for at det er mange som kunne tenke seg tittelen, er det enda flere som bare kommer for å vise seg fram og for å ha det gøy. En av disse er Grethe Bentsen. Hun er en av tre stykk som driver cosplaybloggen ncl.engetsu.net, og ut ifra det som kan leses der, er det ingen tvil på om de skal dra.

– Selvfølgelig skal jeg på Coscon, fordi jeg benytter en hver god mulighet til å cosplaye. Pluss at Coscon høres veldig gøy ut, forklarer Bentsen.

Bentsen er travelt i gang med sitt kostyme fra en serie som heter Tsubasa: Reservoir Chronicle. Men hun startet ikke å lage cosplayet sitt i anledning Coscon. Den satte hun i gang med i god tid før.

- Det er jo ikke slikt at et cosplay blir gammelt. Jeg laget denne for bruk i et hvilket som helst con. Det er jo gøy å kle seg ut og lage kostymer. Det er bare halloween en gang i året, mens cosplay kan du drive med hele året.

Det er mye arbeid som legges til grunn når et cosplay skal lages. Mange kjøper ferdiglagede kostymene, men enkelte velger å lage sine fra grunnen av og Bentsen er en av disse.

– Først må jeg velge en karakter. Etterpå lager jeg en tegning av kostymet, jeg er pirkete nok til å velge kostyme utifra hvor kaldt det kan bli. Så brekker den ned slik at jeg får en oversikt over hvor mye stoff jeg må kjøpe.  Tilslutt er det bare å sette seg ned og sy.

Spesifikt handler cosplay eller costume play seg om å kle seg ut og spille en karakter. Enten fra serier, filmer eller bøker innenfor sjangerene scifi, fanasy, manga og anime. Det er også enkelte som velger å cosplaye fra andre ting.

– Jeg har sett folk cosplaye fra serien House, Scrubs eller klassiske malerier. Men det er ikke så vanlig, utrykker Bentsen

Bentsen har holdt på med cosplay i fire år, og mener at de aller fleste kan greie å cosplaye, men det er ikke enkelt å komme under kategorien god cosplayer.

– Hvis karakteren har noen kjente poseringer er det alltid bra å ha øvd dem inn litt før. Men først og fremst ser man på om det er riktig stoff, farge og om kostymet sitter godt. Det blir ofte litt bedre når man lager kostymene selv. Man må også velge en karakter man ligner litt på, avslutter hun.

Økning
Ifølge Forward Motion, eventbyrået som driver Coscon, er det en merkbar økning i antall cosplayere gjennom de siste fire årene. I følge Marielle Lien, fra bloggen cosplaynorway.blogg.no, er det ikke rart at økningen skjer.

– Cosplay er populært fordi det er gøy. Det er som når man kledde seg ut når man var små. Man for leke at man er noen andre, forklarer Lien

Første inntrykket mange får, er at hele aktiviteten er noe for de spesielt interesserte, men Lien er forsiktig med å putte cosplayere i noen form for bås.

- Alle slags folk driver med cosplay, tror jeg. Det er fristende å si nerder, men jeg liker ikke å generalisere. Å være nerd er så mye, men om jeg skal være generell så er det vel det vi er, det er jo en smal interesse her i Norge, forklarer LIen

Hun er meget fornøyd med at det blir arrangert arrangementer som Coscon, men hun skulle gjerne ha sett flere rundt om i landet.

– Det burde helt klart vært flere slike arrangement rundt om i Norge, men ikke av samme størrelse, det blir vanskelig, avslutter Lien.

Stengt for kommentarer.