17 år og mamma

7. juni 2010 16:58 av Therese Edvardsen 

Liv Ingrid var 17 år da hun fant ut at hun var gravid. Hun angrer ikke på valget hun tok.

n1220426526_159980_9088

Liv Ingrid hadde ingen intensjoner om å beholde barnet,  og time hos lege var bestilt. Da dagen kom viste det seg at legen var syk, dette førte til at Liv Ingrid måtte ta stilling til saken på nytt.

–Den nye timen ble satt opp dagen etter,  jeg måtte bestemme meg på 24 timer.
Samtidig fikk moren mistanke om at det var noe utenom det vanlige som opptok  Liv-Ingrid,  og hun måtte stå frem med hemmeligheten sin.
–  Mamma  fikk meg til å tenke litt, hun lurte på om jeg var sikker, og om abort var eneste utvei.

Jeg måtte vurdere alt på nytt. Avgjørelsen som skulle forandre livet mitt. Da dagen kom og legebesøket sto for døren, skjedde det noe. Liv Ingrid visste at hun ikke klarte å gjennomføre aborten da hun så  hjerte til det voksende fosteret banke.

Alenemamma
Da avgjørelsen var tatt, innså hun at det var syv måneder til hun skulle bli mamma. Det var da omstillingsprosessen begynte. Livet som rotløs ungdom var over.

Røyk og festing ble byttet ut med forberedelser til voksenlivet. Leilighet måtte finnes og nye rutiner måtte innarbeides.  Lese seg opp på barneoppdragelse, betale regninger og å lære seg å holde det ryddig blir essensielt i denne perioden.

Hun måtte også ta tak i redselen hun hadde følt da hun fant ut at hun var gravid, redselen for å være alene. Når Elias Nathaniel endelig kom til verden så var det en hel del andre ting å lære seg.

– Det å stå opp om morgenen,  lage mat og legge seg til normal tid,  var egentlig ganske enkelt.  Det var ting som rett og slett bare måtte være sånn.

Liv Ingrid har vært alene med sønnen hele tiden. Elias Nathaniels biologiske pappa har aldri stilt opp, og nekter å gjøre det. Hun har klart seg uten økonomisk hjelp og delt samvær. Men Elias har likevel en “pappa”.  Elias Nathaniel var ett år da Liv Ingrid fikk seg kjæreste, han stilte opp og var som en far for gutten. Selv om forholdet mellom Liv-Ingrid og kjæresten tok slutt etter to år,  er forholdet mellom Elias og eks-kjæresten sterkt.

– Han og hans familie stiller opp og ønsker å holde kontakten med Elias Nathaniel. de er familie, sier Liv-Ingrid.

Livserfaring
–Ja, jeg har gått glipp av mye, men har igjen opplevd utrolig mye på et annet nivå. Noe jeg ikke vil vært foruten.

Liv Ingrid føler at hun har lært mye mer av å være ung mor enn andre på hennes alder. Hun mangler utdannelse, det ble alt for tungt å kombinere barneoppdragelse og studier.

–Utdannelse kommer senere for meg, men den kommer, sier hun med et smil.

Det har vært en fantastisk tid. Og en tøff tid. Men de minnene jeg har er verdt det. Det er så mye fint å oppleve med barn!

Selv om Liv Ingrid har et barn er hun bare 22 år, og har hele livet foran seg.

Som mange andre unge jenter har hun vært innom mye og har ofte skiftet mening angående studier . Nå tenker hun på noe innen politiet, men først må hun komme seg forbi et hinder på veien.

– Først og fremst drømmer jeg om å få studiekompetanse, så kan jeg ta videre utdanning etter hvert.

Det er ikke bare en utdannelse hun håper på i framtiden.

– jeg vil bli kvitt litt gjeld, kjøpe ett lite hus og gi Elias Nathaniel alt han vil ha!

Stengt for kommentarer.