– Vær så snill, finn meg en jobb!

20. mai 2010 23:56 av Gunilla Larsson 

Diabetessyke Lori, 20 fra Romania har vært to uker i Oslo for å tigge. Hun drømmer om en jobb som vaskedame.

Lori, 20 sover utendørs hver natt

Lori, 20 sover utendørs hver natt


Hun er en av de tiggerne du ser overalt i byen, på Grünerløkka, i parkene og i sentrum. I pappkoppen ligger det cirka ti kroner. Hun forteller at dette er det hun skal kjøpe mat for i dag.

– Jeg har prøvd og prøvd å finne en jobb, sier Lori. Her i Oslo sover jeg i en park om natten og det er kjempekaldt, men alt er bedre enn Romania. Jeg vil bli så lenge som mulig i Oslo.

Hovedstaden i Norge er et populært mål for mange mennesker fra østlige Europa. Fra Romania kommer hele busslaster med tiggere, også Polen og Bulgaria er representert blant de som vanker opp og ned Karl-Johan.

Ikke ulovlig
Å tigge er ikke ulovlig i Norge. De narkomane har gjort det i årevis. Mange av dem har istedenfor å tigge nå begynt å selge bladet =Oslo for å få inn penger.

– Jeg står alltid på hjørnet her utenfor dette huset, sier Lori og peker på Stortorvet Gjestgiveri. Men i dag kom en av de narkomane og sa han skulle banke meg hvis han ikke fikk plassen min. Hvor skal jeg stå nå?

Lori har hatt diabetes i syv år og trenger insulin tre ganger hver dag. Hun snakker relativt god engelsk, men klarer ikke å forklare hvordan hun får penger til medisinen sin.

Reiser fritt i EU
EØS-regler gjør at hvem som helst fra en medlemsstat reise uten papirer til Norge og finne jobb. Som arbeidssøker kan du bli i landet opp til seks måneder.

Ifølge politiinspektør Bjørn Vandvik utgjør tiggerne ikke noe stort problem for politiet så lenge det er kun tigging de driver med.

– Dessverre blir en del av de tatt for andre ting, butikkran for eksempel. Et problem er også at de flytter inn i hus som står tomme og forsøpler, sier Vandvik.

– De er tiggere ene dagen, og tyver neste dag. Jeg sier ikke at alle av dem stjeler, men en del av dem gjør det og det er vanskelig for oss å ha full kontroll over dem, fortsetter Vandvik.

Siden de ikke trenger pass for å reise hit går det heller ikke å kontrollere hvor lenge de blir her.

– Mulig at de irriterer mange, men vi kan ikke nekte dem å være her. De er mennesker og har rettigheter de og, avslutter Vandvik.

Stengt for kommentarer.