Opplev Trondheim med nye øyne

11. februar 2010 13:25 av Ida Marie Hembre 

Den fantastiske utsikten slutter aldri. Til syne kommer Munkholmen, Domkirken, Pirbadet, Kristiansten Festning og IKEA.

ok bredde tyholt

Mange vil oppleve utsikten. I 2001 lurte en basehopper de ansatte med at han var elektriker, og hoppet fra Tyholttårnet. Han overlevde, og kom seg unna før politiet fikk tak i han. Det står også utstyr til en modig vinduspusser der. Den jobben kommer ikke jeg til å søke.

Jeg sitter i Trondheims populære landemerke, Tyholttårnet, og tas med på en reise rundt i byen med den roterende karusellen. Husene er blitt til små dukkehus dekket av nysnøen.

Tyholttårnet er et 124 meter høyt telekommunikasjons- og radiotårn på Tyholt i Trondheim. Tårnet fungerer som fjernsyns- og FM-sender og er knutepunkt for radiolinksamband. Det var ferdig i 1985 og arkitekt var Nils Christian Ottesen. Tårnet er et populært turistmål.

Fra utsiktspunktet ser man hele Trondheim by, og deler av Trøndelag. Det er umulig å ikke legge merke til Tyholttårnet og derfor kan det brukes til mye. Du la kanskje merke til at tårnet så rosa ut i oktober i fjor? Det var for å støtte fjorårets rosa sløyfeaksjon. Det var en internasjonal folkebevegelse der kreftforeningen ønsket å øke kunnskapen om brystkreft og samle inn penger til brystkreftsaken.

Foto: Ida Marie Hembre

Foto: Ida Marie Hembre

I andre etasje, 75 meter over bakken, ligger den roterende restauranten, Egon. Den roterer 360 grader i løpet av en time. Restauranten utgjør en 12-kant med store glassfasader. Tårnet er bygd i betong med diameter 7,2 meter. Det er 2 hurtiggående heiser som fører deg opp og ned. Det er også 2 nødtrapperom til disposisjon.

Kompiser prater med entusiastiske stemmer. Venninner sitter i fortrolige samtaler. Skilt informerer om at gulvet er roterende. Restauranten Egon er preget av gamle svarthvitt bilder av steder fra Trondheim, blant annet bildet av Nidelva, Ravnkloa og Festningen. Ved byjubileet i 1997 fikk tårnet en kunstnerisk “kappe” som ble laget av Pia Myrvold. Det ble mange diskusjoner om dette var fin kunst. Noen mente at det gjorde Tyholttårnet mindre kjedelig, mens noen var imot dette.

Klokken tolv er det helt fullt på Tyholttårnet. Det er bare noen få bord ledig, og ved et av dem sitter jeg. Jeg klarer ikke å la være å lure på hvorfor det er så mange gjester der. Mange unge menn i yrkesaktiv alder spiser der, og noen få kvinner. Flere av gjestene prater engelsk. Kanskje turister? Rundt halv ett er det mindre gjester igjen og jeg har skjønt at Tyholttårnet er et populært sted å spise lunsjen sin på. Jeg tror det er en blanding mellom beliggenheten, gratis parkering, utsikten og gode priser som gjør at mange velger Tyholttårnet.

Trondheim havn ligger stille der nede. Det er bare en liten båt å se på havet. Hurtigruta har allerede reist med spente passasjerer på vei til nye eventyrlige plasser. Jeg trenger ingen hurtigrute som kan vise meg Trondheim i hvert fall, siden jeg allerede har sett alle plassene jeg vil se fra Trondheims landemerke.

Stengt for kommentarer.