Katolikkene føler med Haiti

3. februar 2010 22:11 av Daniel Thorsen 

Prest ved St. Svithun katolske kirke i Stavanger, Rolf Bowitz, sier de ikke har opplevd en ekstra pågang av haitianere den siste tiden, men at katastrofen har vært et naturlig diskusjonstema de siste ukene.

– Vi har hatt innsamlinger innad i kirken til dette formålet, for å bidra økonomisk til de kriserammede områdene. Vi har heldigvis ingen i menigheten som har blitt direkte berørt av katastrofen. Men vi har folk som kjenner andre som har mistet noen som sto dem nær. Diskusjonen angående temaet er også naturlig for oss siden Haiti er et katolsk land. Vi føler med våre medkatolikker.

Den 12. januar 2010 ble de karibiske øyer utsatt for et kraftig jordskjelv, som målte 7,3 på Richters skala. Aller verst gikk det ut over Haiti, og hovedstaden Port-au-Prince, hvor ødeleggelsene er katastrofale. Mennesketapene er også enorme. I slutten av januar anslo den haitiske regjeringen at det kan ha omkommet rundt 200.000 mennesker, mens ytterligere 250.000 kan ha mistet sine hjem.

Har tatt styringen
Informasjonskonsulent for Caritas Norge Peter K. Risholm, sier at noe av grunnen til at så mange mennesker døde, kan skyldes den veldig tette bebyggelsen i Haiti. Caritas er den katolske kirkens egen hjelpeorganisasjon. Han sier at det er de som har tatt styringen på Haiti.

– Caritas er nå den organisasjonen på Haiti som nå leder an og jobber mest effektivt. Vi er også det største bistandsnettverket i verden og har jobbet med mange katastrofer, deriblant i Kongo og Sudan. Så dette er noe vi har greie på og kan.

På spørsmål om hva de har gjort i forbindelse med Haiti jordskjelvet, sier organisasjonskonsluent i Røde Kors Norge Tove Gundersen, at de var på plass to dager etter jordskjelvet. Da med et feltsykehus som bestod av medisinsk helsepersonell og teknikkere, totalt 9 mennesker.

Føler med de pårørende
Den norske katolikken Kristian Fredagsvik, sier han føler med de pårørende etter katastrofen, ikke nødvendigvis bare fordi de er katolikker. Han presiserer at en slik katastrofe som Haiti har vært igjennom, ville vært forferdelig for hvilket som helst land og folkeslag.

– Jeg føler virkelig med disse folkene akkurat nå. Ikke bare fordi de er katolikker, men også fordi de er et av verdens fattigste land. Det er virkelig forferdelig for alle de små barna som mister sine foreldre, og dermed kanskje sitt eneste håp. Jeg håper hjelpeorganisasjonene gjør alt som står i sin makt for å hjelpe disse stakkars skjebnene.

Stengt for kommentarer.