Kjemper mot Norges mest forhatte gård

28. januar 2010 15:08 av Mathilde Naustvik 

Nå har dyrevernorganisasjonene sett seg lei på at gården driver med ren avl for å tjene penger, og har trappet opp for å få gården stengt en gang for alle.

loken6-redigert

I flere tiår har Løken gård i Østfold avlet opp og solgt dyr til forsøkslabratorier rundt om i Europa. Gården holder nå til enhver tid rundt 120 hunder og 50 katter.

– Da ingen andre gjorde noe, følte vi et ansvar for å starte opp igjen arbeidet mot ”Norges mest forhatte gård”. De fleste tror nærmest ikke det de hører når vi informerer om hva Løken gård faktisk driver med, forteller Fham Sjøholm, aktivist i Nettverk for dyrsfrihet.

Kampanjen Steng Løken gård ble startet i 2003 og ble senere en del av Nettverk for dyrs frihet. Sjøholm forteller at kampanjen ble en del av nettverket i 2009, etter at den hadde ligget brakk i noen år. Flere i nettverket hadde tidligere vært engasjert i denne saken, og de så behovet for å holde kampanjen gående.

I fjor startet Nettverket hjemmesiden Løken gård, en informasjons side om gården. Her gir de informasjon om gårdens virksomhet, og hva man kan gjøre for å engasjere seg. De holder også på med en underskrifts kampanje, og har så langt samlet inn 23 500 underskrifter.

Reagerer på bruk av kjæledyr
– Vi kjemper til forsøksdyrfarmen stopper sin dyrefiendtlige virksomhet, og vi gir oss ikke før salget av dyr til dyreforsøk stoppes. I helgen hadde vi et todagers opplegg for folk som vil engasjere seg mer i arbeidet for dyrs frihet. Der var det blant annet foredrag og workshops med planlegging av hva vi skal gjøre videre mot Løken gård, forteller Sjøholm.

På faceboock kan gruppen Steng Løken gård skilte med 60 000 medlemmer, og bare i løpet av noen uker har medlemstallet steget med 1000. Gruppen vokser med andre ord raskt.

Sjøholm forteller at facebookgruppen brukes til å spre informasjon, og at de kommer til å fortsette å bruke gruppen og andre sosiale medier nettopp til dette.

– Motstanden mot gården er stor og internett er effektivt i forhold til å treffe likesinnede over hele landet. Det vi ser, både i sosiale medier, men også i den virkelige verden er at det er mye motstand mot Løken gård, sier Sjøholm.

Sjøholm tror dette kan settes i sammenheng med at mange reagerer ekstra sterkt når de hører at Løken gård avler opp hunder og katter, dyr som mange har som kjæledyr.

Dette er vetrinær Siri Martinsen fra NOAH enig i. Hun forteller at det er mange som reagerer akkurat på Løken gård fordi det dreier seg om oppdrett av katter og hunder som folk har et forhold til og forstår. Men understreker at det er viktig å se at dyreforsøk er uetisk for alle dyr, og at den eneste løsningen er å satse mye mer på alternativer, ikke bare skifte fra en dyreart til en annen.

Vil skape fokus
Martinsen forteller at NOAH satte fokus på Løken gård helt siden oppstarten av gården.

– Før det jobbet vi mot et par andre oppdrettssteder av forsøkshunder som nå er avviklet, men delvis videreført av Løken gård. De fleste forsøksdyr som brukes i Norge blir kjøpt fra utenlandske produsenter, eller avlet i selve forsøkslabratoriene. Løken gård skiller seg ut ved at de driver med ren avl av dyr med den hensikt å selge dem til forsøk. Det er altså en kommersiell interesse i at det skal brukes så mange dyr i forsøk som mulig, forteller Martinsen.

Demonstrasjon utenfor Løken gård i 2003

Demonstrasjon utenfor Løken gård i 2003

Martinsen forteller at NOAH har arrangert et par større demonstrasjoner mot Løken gård, og har produsert informasjon slik at flere har fått vite om driften.

– Målet med å sette fokus på Løken gård er å stoppe virksomheten. Men samtidig er det et mål i seg selv å sette fokus på forsøksdyr, og hvorvidt vi mennesker har rett til å bruke dyr som vi vil. Den retten mener NOAH at man ikke har, legger Martinsen til.

(Foto: Nettverk for dyrs frihet)

Stengt for kommentarer.