De eldre inntar Facebook

27. januar 2010 22:00 av Christian Monge 

Stadig flere eldre mennesker lager seg brukerprofil på Facebook. Monika Haugsrud (50) syns Facebook er en god måte å holde kontakten med gamle venner.

Thomas

– Det startet med at arbeidskolleger gjorde meg nysgjerrig, men nå ser jeg at Facebook er en flott måte å holde kontakten med gamle mennesker på. Folk jeg ikke har snakket med på over 30 år, sier Haugsrud.

Haugsrud jobber til daglig som sykepleier i Sandnes. Hun tror folk føler seg litt utenfor hvis ikke de også bli medlemmer av det populære nettsamfunnet.

– Det er iallfall slik der hvor jeg arbeider, og vi er nokså mange, sier hun.

Eldrebølge
Over 2,2 millioner av landets innbyggere er nå medlem av nettsamfunnet Facebook, størst økning finner vi helt klart blandt de eldre aldersgruppene. Hele 46% av Norges befolkning befinner seg nå på Facebook, mest oppsiktsvekkende er det at hele 125.000 personer er over 60 år.

– Jeg startet på Facebook for ca ett år siden, og jeg kan se at utviklingen med folk på min alder har økt betraktelig siden jeg startet, sier Haugsrud.

Hun bruker ikke bare Facebook til å holde kontakten med gamle og nye venner, hun finner også tid til å spille spill på nettsamfunnet.

– Jeg må innrømme at jeg er blitt litt hekta på Farmville, et spill jeg koser meg med når jeg kjeder meg eller har rolige nattevakter på jobb. Facebook er kun et tidsfordriv når jeg er alene hjemme, sier Haugsrud.

Oldbook
Mange unge brukere av Facebook mener at eldre ikke hører hjemme her. Øyvind Stålesen Hansen (22) er en av flere som mener at “oldisser” burde finne seg et eget nettsamfunn.

– Jeg hater at de kan sjekke hva man gjør til enhver tid, og ikke minst at de kan se på bilder av fyllekuler og liknende. De burde finne seg et eget nettverk, kalle det oldbook eller noe slik. Facebook burde ha en grense på 40 år, sier han.

Øyvind Stålesen Hansen er kjent med at man kan gjør slik at noen får en såkalt “limited profil” tilgang, slik at de bare kan se hva du velger at de skal kunne se.

– Jeg var nesten nødt til å godkjenne pappa og mine to tanter, for ikke å virke frekk. Da ble det limited profil for alle tre for å si det slik. Folk skal ikke rote i mitt ungdomsliv, avslutter Hansen.

Stengt for kommentarer.