Husleieprisene til værs i Oslo

25. januar 2010 20:26 av Mari Didriksen 

Oslo er Norges dyreste by å leie leilighet i. Men Bergen og Trondheim følger hakk i hæl. I Nydalen ligger det en 1-roms leilighet på 19 kvm til leie for 10.700 kroner i måneden. Gjennomsnittet for denne typen leiligheter i Oslo er 7000 kroner. Alt for mye, mener Utleiemegler Truls Aas.

_DSC0025

- Det er nesten så jeg blir flau over å ha visninger, forteller Utleiemegler Truls Aas. Han forteller at prisene har steget drastisk de siste årene. At ungdom overlever i Oslo er ufattelig for Aas.

Det er som regel firmaer som har de høyeste prisene. Privatpersoner er mer opptatt av hvem som leier, enn å tjene masse penger, forklarer Aas. – Det er i hvert fall det jeg har fått inntrykk av i løpet av mine seks år i denne bransjen.

- Heldigvis kan studenter bo i studenthybler, men det er ikke alle som passer til det. Kollektiv er også et alternativ, men det kan bli bortimot 6000 kroner for det også. – Det er nesten så jeg håper regjeringen blander seg inn. Prisene stiger og stiger, og akkurat nå ser ikke Aas en ende på det.

Folk må prioritere

I Bergen og Trondheim er det fortsatt litt billigere, men bare nesten. Prisene stiger, og det blir vanskeligere å finne seg rimelige alternativer. Pål Engen er utleiemegler i Bergen, og mener det er helt normalt at prisene stiger.– Alt blir dyrere, så da er det helt naturlig at leien stiger også. Han mener også at de fleste leilighetene innehar en bra standard som gjør at utleieren kan kreve en høyere pengesum.

– At folk har dårlig råd har jeg forståelse for, men det gjelder å prioritere. Vil man bo fint, burde man kanskje velge bort Pradaveska og heller legge litt ekstra i leieprisen, forklarer Engen.

Han syns også det er lettere å leie bort dyre leiligheter enn billige. – Da vet jeg at jeg leverer et bra produkt, avslutter han.

Ikke lett å finne leilighet

- Ja nå har jeg virkelig slitt med å finne et sted å bo! Regine Halvorsen kommer fra Sarpsborg men har bodd i Oslo i fem år.

– Jeg måtte flytte da leieprisen på min forrige leilighet gikk opp nå etter nyttår, men det var neimen ikke lett å finne noe billigere. Hun har akkurat funnet seg en liten leilighet på Helsfyr på 25 kvm, til 6400 kroner i måneden. – Jeg må virkelig stramme inn på klesbudsjettet mitt, ler Halvorsen.

– Jeg tror det er mye lettere for par å få seg leilighet i Oslo. Jeg, som er singel, har store problemer med å få endene til å møtes, selv om jeg er fulltidsansatt i en klesbutikk, forteller Halvorsen.

I tillegg har hun slitt litt med å finne en leilighet som aksepterer katt. – De siste visningene jeg var på lot jeg faktisk være å nevne han, sier Halvorsen før hun går inn i sin nye, dyre leilighet.

Stengt for kommentarer.