Når frykten tar deg

25. januar 2010 19:53 av Susanne Lindeberg Bjørkmann 

De fleste gruer seg for å gå til tannlegen, noen litt mer enn andre.

– Jeg var ikke hos tannlegen på ti år, sier Jørn Wollebæk (32) fra Oslo.

Han forteller at det var et ubehagelig møte med skoletannlegen i Slemmestad, som skapte hans frykt for videre tannbehandling. Da han fikk trukket en tann uten nok bedøvelse.

jorn

– Det var utrolig smertefullt, og jeg opplevde at tannlegen ikke tok hensyn til meg som ung pasient, forteller Wollebæk.

Jørn begynte etter dette å ignorere tannlegeinnkallelsene, som dumpet ned i postkassen hans, og etter sesjon i militæret sluttet han helt å gå til tannlegen. Han forteller hvordan angsten steg for hvert år han utsatte det, og at det til slutt ble en nesten umulig oppgave å gjennomføre.

– Det var min mor som til slutt fikk overtalt meg til å gå, og gav meg et gavekort på en tannlegetime.

Jørn forteller at han gruet seg sånn i forkant, at han ble fysisk uvel. Han møtte likevel opp til avtalt time, og slapp unna med kun ett hull.

– Jeg ble utrolig overrasket over hvor bra det gikk. Min nye tannlege, som jeg hadde fått anbefalt, lyttet, var utrolig dyktig og tok hensyn til meg som pasient.

Jørn forteller hvordan dette positive møtet bidro til å senke angsten hans, og at han i dag ikke lenger frykter å gå til tannlegen.

– Nå er jeg hos tannlegen hvert halvår, og det går helt fint, avslutter Wollebækk.

Mamma pusher meg til å gå

Også Ingelin Haukali (21) forteller om et ubehag i forbindelse med tannlegebesøk.

– For meg startet frykten også etter et besøk hos skoletannlegen.

– Jeg fikk boret et hull med alt for lite bedøvelse, og opplevde hele seansen som veldig smertefull og vond.

– Jeg har etter dette syntes det har vært skummelt å gå til tannlegen, hvor alt fra lukt, lyder og følelsen av og ikke ha kontroll trigger disse følelsene.

– Selv i dag er det mamma som pusher meg til å gå til tannlegen.

Er her for å hjelpe

– Folk flest liker ikke å gå til tannlegen, sier Erik Skaret, professor på tannlegehøyskolen i Oslo.

Han forteller at hele 70 prosent av befolkningen gruer seg før et tannlegebesøk, og at dette er en normal emosjonell respons, på noe som oppleves som lite lystbetont.

Undersøkelser viser derimot at cirka ti prosent av befolkningen lider av det som kalles tannlegeskrekk, mens rundt tre prosent lider av en ekstrem redsel (odontofobi), som ofte fører til at man unngår å besøke tannlegen i det hele tatt.

Årsakene til tannlegeskrekk er flere, ifølge Skaret, men mange forteller om skremmende opplevelser hos skoletannlegen eller at tidligere tannbehandling har vært smertefull. Mangelen på kontroll er også en viktig faktor for mange.

– I visse tilfeller kan tannleger bruke lystgass, oral medisinering, sedasjon eller narkose på veldig engstelige pasienter, forteller professoren.

– Dette er likevel bare en midlertidig løsning, da selve angsten ikke blir fjernet på denne måten.

Erik Skaret forteller at flere studier viser at kognitiv atferdsterapi er den mest effektive løsningen på tannlegeskrekk.

Her vil en pasient gjennomgå samtaleterapi med en tannlege og en psykolog, hvor man rekonstruerer pasientens tankegang. Gjennom bearbeidelse av katastrofetankene og angsten, og gradvis eksponering, vil det å gå til en tannlege etter hvert bli håndterbart.

– Det aller viktigste for pasienter med angst for tannbehandling, er å etablere et åpent og tillitsfullt forhold til en fast tannlege.

– Vi er jo her tross alt for å hjelpe våre pasienter, avslutter professoren.

Stengt for kommentarer.