Søskenkrangelen koker mellom Norge og Sverige

25. januar 2010 20:45 av Gunilla Larsson 

svenskSelv om Norge mangler arbeidskraft føler mange svensker seg dårlig mottatt her. I tillegg til det hetser vi nå hverandre innfor OL-starten

– I begynnelsen trivdes jeg ikke i det hele tatt. Jeg syntes at nordmenn var generelt utrivelige. Nå er det mer blandede følelser. Det virker som om halvparten av nordmennene hater oss. Den andre halvparten elsker svensker.

Det sier Josefin Karlsson, selger på Deli de Luca. Linkøping-jenta har bodd i Oslo i seks måneder og føler seg nå litt mer tilpass med tilværelsen. Grunnen til flyttingen var den samme som for så mange andre.

– Jeg fant ikke noen jobb hjemme. Her finner man enkelt jobb og jeg tjener bra med penger, smiler den unge kvinnen.

Psykologisk krigføring
OL i Vancover starter om atten dager og alle sportsfanatikere lader opp. Pressekonferensen på Beitostølen og Idrettsgallaen i Stockholm satte hatkjærligheten mellom Sverige og Norge på sin spiss.

– Jeg elsker skisport og da blir det automatisk at jeg ikke liker Norge, i sportssammenheng det vil si. Da jeg så Magnus Uggla under Idrettsgallaen lo jeg godt, forteller Josefin.

– Det er kanskje litt barnslig å hevne seg på den måten, men man er jo patriot.

Alltid rivalitet
– At to naboland krangler på denne måten er nok veldig vanlig. Spesielt når de er så like hverandre som Norge og Sverige er. Når det er sagt, tror jeg også at Norge fortsatt har litt av lillebrorskomplekset sittende igjen. Vi er jo tross alt et mye mindre land.

Simen Sætre er journalist på Morgenbladet og forfatter til boken Petromania. Den handler mye om hvordan økonomiske forhold forandrer mentaliteten i samfunnet.

– Den starke patriotismen som finnes kommer nok av at Norge fortsatt er et så ungt land. Andre verdenskrig spilte selvfølgelig også sin rolle, men jeg tror ikke at vi i den unge generationen kan relatera direkte til det. Et land føler seg nok alltid litt truet av utenlandsk arbeidskraft. Men man ønsker å ha de der, til tross for at de truer.

Ibland kan vi nordmenn kanskje fremstå som litt gretne, men jeg skulle ikke villet si at vi er generelt sure. Hvor åpen man er har jo også mye å gjøre med hvor i landet du er fra. Det er en stor forskjell å komme fra en liten landsby, og å komme fra storbyer som Oslo og Bergen. En teori er at vår geografiske plassering gjør oss litt isolerte og lukkete, men det kan likevel være tradisjon som gjør det.

Rikdommen forandrer
– Villet ikke brukt ordet late, men nordmenn er arbeidssky, fortsetter Josefin Karlsson.
De vil at jobben skal bli gjort, men de vil ikke gjøre den selv.

– Dere er jo akkurat som polakkene! sa en kunde til meg for ikke så lenge siden. Ikke noe vondt om polakker, men det var ikke så hyggelig likevel, sier Josefin. Selvfølgelig finnes det også de som er trivelige, vissa er supersøte.

Oljen slutt
Om tjue år kommer oljen være sterkt redusert. Da kommer vi stå innfor store forandringer. Det kommer nok til å bli tøft til tider, fortsetter Simen Sætre.

Da kommer kanskje Ola Nordmann på nytt bli nødd til å vaske trapper og lage kaffe. Uten det gunstige arbeidsmarkedet kommer neppe arbeidsglade svensker og polakker til å bli.

(toppfoto: Svenske Josefin öberg, barista hos BIT på Bogstadveien, Oslo)

Stengt for kommentarer.