Varige dekorasjoner
25. januar 2010 13:58 av Rebecca Aanonsen
Flere velger å legge inn alt fra bilder og tekster under huden sin. En trend som ikke vil forsvinne.
– Det er noe som har blitt inn for mannen i gata. Jeg har sett mye rart og jeg tror mange kommer til å angre seg, sier Thomas Bolstad.
Thomas Bolstad (20) er en av mange som har tatovert seg. Da han tok sin første tatovering for noen år siden, mener han det var tabu i noen miljøer. Nå sier han dette har snudd.
Det å tatovere seg kaller han for en ’’folkesport’’ og det er ikke lenger bare rockere som har det. Tidligere sammenlignet man gjerne tatoveringer med kriminelle og rockeband, men nå har tidene snudd.
Mange tror at tatoveringens popularitet kommer og går i faser igjennom årene, men da tar man feil. Tatoveringer har hørt til menneskets kultur helt siden steinalderen, og det har kommet for å bli.
– Tatoveringer er en av de eldste måtene å besmykke seg på, allerede fra steinalderen har mennesker tatovert seg. Selv om det kanskje ikke var like populært på den tiden, forteller Karima Magnussen.
Hun fikk sin førte tatovering når hun var 18 år og mener det har blitt svært populært blant dagens befolkning.
– Alle mennesker har som regel noe de liker veldig godt. Det kan være alt fra et utrykk, et tegn eller en sang. Så hvorfor ikke sette den permanent på kroppen? Da blir det på en måte bare ditt, sier hun.
Hun tror også at det er litt av spenningen som frister enkelte.
– Jeg tror tatoveringer aldri vil gå av moten, det vil alltid være populært! sier Magnussen.
Selv om de begge har tatovering, har de to vidt forskjellige meninger.
Thomas tror at tatoveringen vil nå et høydepunkt og at ren kropp vil bli neste mote.
– Smaken er som baken. Noen foretrekker selvfølgelig en ren kropp, men jeg tror det er flere som skjuler en liten tatovering en eller annen plass på kroppen, avslutter Magnussen.
Martine Juno Johansen (20) er tatover og tatoveringsdesigner. Hun har designet tatoveringer siden 2006 og vært tatover i over ett år og bruker artistnavnet Juno Johansen.
Hun merker pågangen på tatoveringer best i sommerhalvåret.
– Særlig om sommeren er det mange som kommer inn for nytt blekk. Da er det flere som får muligheten til å vise frem kroppskunsten sin, og dette inspirerer igjen andre til å dekorere kroppen litt. Jeg er til dels imot impulsive tatoveringer, men er man over 18 år er det opp til en selv hva man ønsker å gjøre med kroppen sin, sier Juno Johansen.
Det er mange faktorer som øker pågangen til tatoveringer per dags dato.
– Tatoveringer er ikke lenger like tabu som det var før. TV-serier som Miami INK og LA INK har bidratt mye til dette, og det synes jeg er kjempe bra. Det er fint at man kan uttrykke seg på denne måten, uten å få negative reaksjoner fra omverden, sier hun.
Hun anbefaler dem som skal ta tatovering å få den spesialdesignet.
– Når man skal få en spesialdesignet tatovering, får man akkurat det man selv vil ha, som ingen andre har maken til. En kan ta seg tid til å bli vandt med designet før man legger det permanent under huden. Det tror jeg er en god ide.
Karima Magnussen og Martine Johansen mener populariteten rundt tatoveringer aldri vil forsvinne.
– Jeg tror den eneste endringen vil være at tabu stempelet forvinner fullstendig i det vestlige samfunn. Fortsatt er det litt rebelsk å ha tatovering, men om ti-femten år vil de fleste på kontoret ha en tatovering, om den så er skjult under dressen til hverdags, sier Juno Johansen.
Martine Juno Johansen tror og mener at en form for estetisk dekor på kroppen er helt naturlig, og som har vært en del av menneskelig historie i all tid.
– Jeg tror man skal strekke strikken langt før det blir et vendepunkt, at tatoveringer ikke lenger er populært, avslutter Martine Juno Johansen.