Kjøpelystne oslofolk lar seg ikke stoppe

21. januar 2009 11:23 av Martin Reinemo 

Januar er for mange synonymt med salg, og i år var forventningene kanskje større enn noen gang. Student Stine Wallestad legger ikke skjul på at hun er glad i å shoppe. Nå må hun gjøre mer plass i skapene.

- Det har blitt mye klær og sko den siste måneden, jeg skal ikke legge skjul på det, ler hun.

Wallestad er neppe alene om å ha kjøpt både tekstiler og fottøy i store kvanta. For nettopp butikker med hovedfokus på det ytre, virker å være de som virkelig slår på stortrommen under årets nyttårssalg. Hvor enn du går i Oslos gater, finner du prangende budskap om salg.

- Det er en del gode tilbud, men jeg synes også at man kan si at det har vært en slags hype. Man må lete litt for å finne de virkelig gode kjøpene, for det er mye færre virkelig fine ting enn det man kan få inntrykk av. Det virker som mange butikker holder igjen mange av de beste varene.

Mer ekstremt i utlandet
Til tross for gode priser, mener Wallestad at det fremdeles er et stykke igjen til salgsfestene vi ser i andre land.

- På meg virker det som om de landene som er hardest rammet av finanskrisen, kjører enda bedre tilbud. Her hjemme er det fremdeles mange som holder seg til 30 og 40 prosent avslag, så det er tydelig at det er en sammenheng.

Imidlertid finnes det flere som har lidd hardt under oslobutikkenes prisnivå den siste tiden, og flere mindre forretninger har sett seg nødt til å legge ned driften.

- Jeg synes det er synd at så mange småbutikker må stenge, men jeg forstår at det blir vanskelig å drive små foretak når man må presse prisene så lavt som nå. For forbrukerne, derimot, er det jo gode tider akkurat nå. Det blir litt den enes død, den andres brød, sier Wallestad.

Positiv økning
Selv om enkelte bedrifter sliter i den økonomisk vanskelige tiden, er det faktisk enkelte som har positive erfaringer med årets januar. En av dem er Morten Kreutz, magasinleder ved Steen og Strøm.

- Vi var veldig spent før salgsstart, for mange av våre butikker har stort fokus på tekstiler, og der har prisene vært lave, også før jul. Likevel har det gått over all forventning.

Oslofolket har tydeligvis ikke latt seg stoppe av finanskrisen, mener Kreutz.

- Det har vært enorm interesse rundt årets salg. Mange var innom allerede i forkant for å se seg ut hva de ønsket. Jeg tror nok at når renten gikk ned, fikk mange en positiv følelse.

Oppmerksomheten fra media har også vært stor, men magasinlederen innrømmer at den kanskje har vært noe overdrevet.

- Vi har mange gode tilbud, men prisene er faktisk ikke noe særlig lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Den første uken av salget erfarte vi likevel en økning i omsetningen på hele 78 prosent i forhold til fjoråret, så kjøpekraften virker å være inntakt, sier en fornøyd Kreutz.

Stengt for kommentarer.