Engasjert ungdom
21. januar 2009 9:22 av Sara Saifi
Nittitallets ungdom var en stille gjeng. De sa ikke mye og gikk heller ikke mye i demonstrasjonstog. Dette er i ferd med å endres. Dagens ungdom er mer aktive enn generasjonen før, og sier ifra hvis noe er galt.
- Snart skal vi søke oss inn i Brønnøysund registeret, og så fort vi er registrert der, vil vi begynne å arbeide som en organisasjon, sier Hanan El Boukri (19).
Hun har opprettet en gruppe på det kjente nettstedet Facebook, som hun har kalt for “Stand up for Palestine-team”.
Med denne gruppen vil de forsvare all negativ kritikk om Palestinasaken. De er bare i startfasen og slik det er i dag er det kun 6 medlemmer av denne lille gruppen.
Men El Boukri mener at den med tiden vil bli større. Navnet vil også etterhvert endres.
- Vi er en gjeng som også vil utrykke oss og si vår mening på forskjellige områder enn bare midtøsten, sier hun.
Gruppens oppgave er å fremme budskapet sitt på en eksemplarisk måte, slik at det de sier, ikke reflekteres på en negativ måte av leseren. Så fort de blir en organisasjon vil de gjerne holde aksjoner, samarbeide med andre organisasjoner og invitere til diskusjonsmøter.
Egen aksjon
Akkurat nå planlegger de en aksjon, i samarbeid med andre organisasjoner. Det skal være en slags minnestund for de døde i Gaza. En såkalt “sitt ned” aksjon. Poenget er da å gjøre som Ghandi, å sitte ned.
- Han gjorde det, og det funket.
Aksjonen, som de ikke er helt sikre på når skal være, skal utføres utenfor stortinget, slik at regjeringsmedlemmene kan se at de virkelig protesterer for det som skjer i Gaza.
- Selv etter en våpenhvile vil vi fortsatt vise at menneskene i Norge er imot det den Israelske staten har gjort mot de uskyldige i Gaza, sier hun
Grunnen til at El Boukri er så engasjert som hun er, mener hun selv er fordi hun er en person som ikke tier når hun ser at noe er galt.
- Selv om jeg gjør ganske lite, vet jeg at når folk går forbi meg på gaten, ser de helt klart hvilken side jeg er på, og det kan faktisk vekke andre menneskers interesse.
El Boukri er tviler litt på våpenhvilen som nå er bestemt. Hun mener at så lenge apartheidmuren fortsatt finnes, vil det ikke bli fred for noen av partene.
- Riv ned muren! Den er kilden til alt dette, avslutter hun.
Dialogmøte
Imad El Hammichi (15) og Sarah Selaihi (16) er begge medlemmer av organisasjonen “Ung Muslim i Det Islamske Forbundet”. Denne organisasjonen er opptatt av å skape et nettverk for ungdom, hvor de kan gi utrykk for sine meninger og diskutere forskjellige saker.
- Vi er opptatt av at unge muslimer skal føle en tilhørighet til det muslimske miljøet og at de blir godtatt for den de er, sier El Hammichi.
Han mener det er viktig at unge har et sosialt miljø å gå til.
Både El Hammichi og Selaihi var på dialogmøtet om og med ungdom på Litteraturhuset, søndag 18 januar. Iniativtageren var venstrepolitiker og advokat Abid Raja. Her ble det diksutert de voldelige opptøyene som oppstod i forbindelse med demonstrasjonene. I panelet satt satt Politiet, Røde Kors, Islamsk Råd Norge, samt redaktørene i Aftenposten og Dagbladet.
Begge to er enige om at slike opptøyer er unødvendig og tar sterk avstand fra det.
- Vi må huske at det er den Israelske regjeringen og ikke politiet som er fienden. Disse gatekampene fjerner fokus fra folk som dør og påvirker hele saken negativt, sier Selaihi.
De synes det er positivt at dagens ungdom er engasjerte og viser hva de føler, og at de utnytter den ytringsfriheten de har.
- Dessuten er det bra at de blir mer politisk engasjerte, avslutter Selaihi.
Bra artikkel den er veldig aktuell;-)
Utrolig bra skrevet Sara
Kjempe bra Sara. Stå på!!!
Viktig artikkel, med tidsriktig vinkel. Gode kildevalg. Likevel må jeg protestere sterkt på påstanden om at nittitallets ungdom ikke var politisk engasjerte og aktive.