Hva skal jeg bli flinkere til i år?

22. januar 2010 13:00 av Ida Marie Hembre 

Når det nærmer seg et nytt år lager vi fleste nyttårsforsetter. De lages gjerne i lystig lag når vi tror vi kan få til alt vi bestemmer oss for.

De kan for eksempel handle om å slanke seg, få bedre karakterer på skolen, slutte å røyke, få seg kjæreste, eller få seg en jobb. Rett og slett: få et bedre liv. Det er ofte slik at vi prøver toppen noen måneder for så å gi opp. Jeg tror vi har nyttårsforsetter fordi vi får bedre samvittighet av å prøve å forbedre oss. Vi nordmenn liker å ha god samvittighet, men hvem gjør ikke det? Det er ingenting som er så deilig som å komme hjem sliten etter en hard treningsøkt og vite at i dag har du nådd målet ditt. Da kan du bare slappe av resten av uken. Du kan til og med unne deg litt ekstra dessert etter middag. Du fortjener det etter et slikt hardkjør.

Foto: Ida Marie Hembre

Foto: Ida Marie Hembre

En annen måte du kan få god samvittighet av er å gjøre en god gjerning. Da føler man seg som den gode samaritan. Det spiller altså ingen rolle om vi lykkes i å nå nyttårsforsettene, bare vi prøver. Det skal også sies at vi prøver mye rart for å nå dem. Enkelte velger å legge om kostholdet helt i kanskje en hel uke! Det er en drastisk forandring. Noen ville kanskje mene at en uke ikke er så lenge, men jeg ville ikke klart det. Så er det noen som ikke røyker på flere dager. Det er helt utrolig hva et menneske kan klare med litt viljestyrke.

Likevel så klarer nesten ingen av oss å holde nyttårsforsettene våre. Hvorfor er det slik? Forskere mener at vi kun fokuserer på å nekte oss selv ting og er for redde for å feile. Derfor gjør vi nettopp det. Jeg tror at vi ikke er motiverte nok. Vi trenger ofte noen som motiverer oss enten det gjelder trening, skole eller andre ting. Å slutte å røyke er ikke som å dra på trening og høre en instruktør rope at nå skal du gi alt. Her må du gjøre jobben selv. Det er vanskelig å legge om kosthold eller stumpe røyken. Du kan ikke tenke at du skal slutte å røyke når du legger deg, og våkne opp som en røykfri person.

Det ville selvfølgelig være drømmeverden. Det å kunne forandre seg uten å løfte en finger for det. Da kunne vi ønske oss alt vi ville her i verden og få det. Vi kunne vinne i lotto, bare fordi vi ønsket det nok. Det kunne kanskje ført til at vi ble pengegriske og gjerrige, men i hvert fall rike. Det er også et tema om de som er rike virkelig er lykkeligere enn oss med normal økonomi. Jeg tror at man skal måle rikdom i dem man har rundt seg. Det er de menneskene jeg er glad i som gjør meg lykkelig. Men for all del, jeg sier ikke nei til å vinne noen millioner i lotto heller.

Jeg tror nyttårsforsetter er kommet for å bli. Noen klarer å holde dem, mens andre bryter dem gang på gang. Det er uansett viktig å ha noe å strekke seg etter. Hva så om du ikke klarer å holde dem mer enn noen uker? Da er du i hvert fall i godt selskap.

Stengt for kommentarer.