Sleepless in Trondheim

22. januar 2010 13:31 av Silje Strømmen 

Elsker du bare ikke følelsen av å ikke få sove?

Å ligge våken, time etter time, natt etter natt, å stirre tomt i taket og vente. Vente på at Jon Blund skal komme svevende inn soveromsvinduet ditt, og drysse noen gram av det hellige sovestøvet i øyekroken din. Du teller sauer, mange sauer.

Veggklokka tikkert høyere og høyere.  Gjennom døra hører du vannkrana på kjøkkenet dryppe. Plopp, plopp, plopp. Et sted på gata under deg spasserer et par høye heler hjem fra byen. Det er hestehover som slår hardt mot bakken.

Det er for varmt, så du sparker bort dyna. Fem minutter etter er det for kaldt, og du trekker den langt oppover ørene. Du må på do. For en fantastisk måte å tilbringe en natt på, spør du meg! Soving er for pyser. Som Herborg Kråkevik synger, «vi skal ikkje sova bort ein sumarsnatta». Dette gjelder så klart også om målestokken har krympet til det minimale.

sovende joakim

Det er et underlig fenomen det å ikke få sove. Du har gjort alle mulige forberedelser. Tennene er pusset, katten er matet, kveldsmaten er fordøyd og du har lest den obligatoriske siden i boken du fikk av bestemor til jul. Om du har en hjertevenn er god natt meldingen sendt, og pysjamasen er på. Alikevel ligger du der, og teller sauer, griser, hester og andre bondedyr med fire ben.

De fleste ser på det å ikke få sove som noe negativt, rett og slett en uting. Jeg derimot, ser det som en ypperlig annledning til å endelig få sett ferdig Baywatch sesong 6, som for tiden ruller natterstider på tv2. Og for ikke å snakke om all den ekstra tiden du får! Tid til å løse verdensproblemer, tenke ut en kur mot kreft og tenke ut på hvilken måte jordskjelvrammede Haiti kan bygges opp igjen på. Tenk å gjøre hele området om til en eneste stor fornøyelsepark! Befolkningen kunne i alle fall trengt litt glede i hverdagen. «Ja, tenker du der i mørket, det hadde vært en god ide,» og ser for deg sukkerspinn, pariserhjul og radiobiler. Eller kansje som et eneste stort drivhus. Du vet, med masse grønne planter og rent vann. Verden kunne i alle fall trengt den ekstra oksygenen. Se, der har jeg løst klimaproblemet også! Og alt på en natt gitt. Kansje jeg burde ringe Obama og tipse om hvor produktivt det er å ikke få sove?

Min mor brukte å si at om man ikke fikk sove, så var det fordi du hadde for mange tanker i hodet. Hennes forslag var å skrive ned alt en måtte ha i hodet før en gikk til sengs. Uheldigvis kom dette også fra kvinnen som forklarte det at jeg voknet tidlig etter fuktige kvelder på byen med at alkoholen endelig hadde forlatt kroppen og fylleangsten slått inn. På mine eldre dager har kveldene, om på beklagelig vis, blitt enda fuktigere, selv om jeg nå sover til langt ut på ettermiddagen.

Det er altså ikke sannhet i alt din mor forteller deg. Heller ikke om soving. Det hun egentlig vil, er å smuglese teksten du har skrevet for å finne ut hva hennes lille tennåring egentlig tenker på. Ergo, det er mye bedre å unngå skriveblokken, og heller holde seg våken sammens med alle tankene. Ingen har noen gang beskylt Einstein for å ha for mange tanker i hodet, og han må ha hatt riktig så mange søvnløse netter. Bare se på mannen, det håret er klart en sovesveis.

Det du som leser sikkert lurer på nå, er hvordan en person med såpass mange søvnløse netter som undertegnede kan fungere i hverdagen? Jo kjære leser, det skal jeg fortelle deg. Når du ser at klokken nærmer seg sekstallet legger du ut på en joggetur. En lang forfriskende joggetur i regn, søle og minusgrader. Etter denne oppfriskningen setter du på en kanne beksvart kaffi, før du hopper i dursjen. Deretter sipper du kaffi og skiver med leverpostei (jærn, det er godt for kroppen) til klokken nærmer seg åtte og jobb og/eller skole står på dagsplanen.

Det er omtrent på denne tiden søvnen eventuelt måtte begynne å trenge seg på. Ikke fortvil! Som Statens Vegvesen reklamerer for trenger en bare 15 minutter med søvn før du er klar for nye eventyr, og hvilken plass passer bedre å ta disse 15 minutter på enn skole og arbeidsplass? Friminutt, en ekstra lang tur på toalettet, forelesning av den kjedelige typen og stuedietimer. Alt kan brukes, alt som trengs er litt kreativitet. Hjelper ikke dette, er det bare å sette i gang med å knaske druesukker-tabeletter til du blir grønn.

I dette øyeblikk tikker veggklokken seg stadig nærmere sekstallet, og den nevnentejoggeturen står på programmet. I løpet av natten har jeg blandt annet skrevet ferdig en petit, ryddet kleskapet og drukket en liter melk og besøkt toalettet tre ganger. Jeg har lest en halv bok, og vet nå hva jeg skal gi samtlige familiemedlemmer i julegave neste jul. Hvem sa at det å ikke få sove er negativt? Jeg på min side elsker det. Det finnes faktisk en klubb for oss søvnløse. Med første medlemsblad får du med en consealer for å dekke mørke ringer under øynene og mailadressen til samtlige verdensledere som mer enn gjerne vil høre dine tanker på verdensfreden.

Stengt for kommentarer.